Een zwangerschap is meestal een fijne periode, waarin u zich voorbereidt op de komst van uw baby. Toch zijn er ook vaak veel vragen. Hoe weet je of het goed gaat met de baby? Wat mag je wel eten en wat niet? Hoe moet het nu en straks met uw werk? Heeft u wel genoeg geld om allerlei spullen te kopen voor de baby? En hoe bereidt u zich voor op de bevalling?

Tijdens de zwangerschap kunt u klachten en ongemakken krijgen. Zo bent u misschien sneller moe of misselijk, of heeft u minder trek in eten. Neem bij vragen of klachten contact op met uw verloskundige, uw gynaecoloog of de huisarts.
 

Waarover wilt u meer weten?

Zwanger zijn

Maak een afspraak met uw huisarts of meteen met een verloskundige. De verloskundige praat met u over uw zwangerschap en legt u alles uit. Ook wordt er een echo gemaakt om te zien hoe lang u zwanger bent. De verloskundige begeleidt u tijdens de hele zwangerschap en bij de bevalling. Moet u tijdens uw zwangerschap naar het ziekenhuis? Dan wordt u behandeld door een gynaecoloog. Voor vragen kunt u bij de huisarts, verloskundige of gynaecoloog terecht. Zij kunnen u ook informeren over zwangerschapscursussen die u alleen of met uw partner kunt volgen.

 

Voeding

Probeer tijdens uw zwangerschap meer tijd voor uzelf te nemen, te ontspannen en te bewegen. Verder is het belangrijk dat u gezond eet. Sommige producten kunnen schadelijk zijn voor uzelf of voor uw baby. Op de website van het Voedingscentrum staat wat u wel en wat u beter niet kunt eten.

Leefstijl

Veel dingen die de moeder doet, hebben effect op het kind. Ook in het begin van de zwangerschap. Dan worden de belangrijkste organen gevormd. Daarom is het belangrijk dat u gezond bent en niet rookt of drinkt. Ook drugs zijn schadelijk voor de baby. Kijk voor informatie op Straks zwanger worden.

Rookt of drinkt u, of gebruikt u drugs? Kijk bij Verslaving voor hulp om hiermee te stoppen.

Bevallen

De verloskundige of gynaecoloog vertelt u hoe de bevalling verloopt en wat er kan gebeuren. Het is belangrijk dat u weet van welke zorg u gebruik kunt maken. En wat u moet regelen voor na de bevalling.

Na de zwangerschap blijven u en uw kind nog even onder controle van de verloskundige of gynaecoloog. Daarna houdt het consultatiebureau de groei en ontwikkeling van uw kind in de gaten. Verder verzorgt het consultatiebureau ook de inentingen. Vanaf de basisschool neemt de GGD dit over.

 

Kinderopvang

Wilt u na de bevalling (weer) aan het werk? Denk dan al tijdens uw zwangerschap na over zorg en kinderopvang. U kunt bijvoorbeeld minder gaan werken, of kiezen voor een gastouder of een kinderdagverblijf. Schrijf uw kind op tijd in, als het kan al tijdens uw zwangerschap. Kijk voor meer informatie bij Kinderopvang.

Onbedoeld zwanger

U bent zwanger. Dat was alleen (nog) niet de bedoeling. Misschien bent u nog heel jong, heeft u geen vaste partner of bent u door een verkrachting zwanger geraakt. Of u weet niet zeker of u het wel aankunt om voor een kind te zorgen. Praat erover met mensen die u vertrouwt.

Bij een onbedoelde zwangerschap is het belangrijk om de tijd te nemen om te beslissen wat u wilt. De baby houden, de zwangerschap stoppen, of het kind op laten voeden door bijvoorbeeld familie, pleeg- of adoptieouders. Er zijn organisaties die u kunnen helpen bij deze beslissing. Kijk eens op de websites Fiom of Tienermoeders. U kunt ook advies vragen bij uw huisarts of bij een verloskundige.

Jong en zwanger

Als (aanstaande) tienermoeder of jonge moeder kan het leven van uw dochter flink veranderen. Misschien zijn er veel vragen of twijfels, bijvoorbeeld over hoe het straks moet als er een kindje is. Op de website Tienermoeders kunnen jongeren chatten met hulpverleners. Zij luisteren en weten waar de juiste hulp te krijgen is. Op deze website staan ook veel verhalen van andere tienermoeders. Op de website van Siriz kunnen tienermoeders ook terecht als ze nog twijfelen of ze het kind wel willen houden.

Bij een onbedoelde zwangerschap is het goed om erover te praten met mensen die uw kind vertrouwt, bijvoorbeeld met de huisarts, een partner, familie of vrienden. Kijk voor meer informatie op Opvoeden. Hier staan websites voor het vinden van de juiste hulp.

Bent u tevreden over deze pagina?