Veiligheidsbeleid

Logo samen veilig

Veiligheid 

Veiligheid is een basisvoorwaarde om ergens fijn en prettig te kunnen wonen, werken of verblijven. Onze ambitie is dan ook dat de inwoners van onze gemeente zich prettig en veilig voelen in hun eigen leefomgeving. We werken samen met onze inwoners en partners aan een veilig Geldrop-Mierlo waarin zo min mogelijk sprake is van overlast en criminaliteit. Geldrop-Mierlo moet niet alleen veilig zijn, mensen moet zich er ook veilig, welkom en vrij voelen. Maar ook wanneer het misgaat met de veiligheid, is de gemeente goed voorbereid. Daarvoor werkt de gemeente samen met politie en Veiligheidsregio (waaronder brandweer en GHOR (Geneeskundige Hulpverlening bij Ongevallen en Rampen)) en wordt de rampenbestrijding professioneel opgepakt.  

Integraal Veiligheidsbeleid

De gemeente voert een integraal veiligheidsbeleid om die veiligheid zo goed mogelijk te waarborgen. Met zowel in- als externe partners werken we samen en kijken we hoe geconstateerde veiligheidsproblemen het beste aangepakt kunnen worden. De gemeente is regievoerder. Zij bundelt de verschillende initiatieven tot één gecoördineerde en gestroomlijnde aanpak.

Iedere 4 jaar doorloopt het veiligheidsbeleid een cyclus. Zowel op landelijk, als regionaal en lokaal niveau stellen we plannen op die het kader vormen voor de aanpak van veiligheid.

Integraal Veiligheidsplan (IVP) 2023-2026

Op 3 april 2023 heeft de gemeenteraad het Integraal Veiligheidsplan vastgesteld. In dit integraal veiligheidsplan wordt een drietal prioriteiten voor onze gemeente benoemd:

  • Zorg en veiligheid: We willen dat iedereen in Geldrop-Mierlo veilig is en zich ook veilig voelt. We zijn verantwoordelijk voor alle inwoners. We gaan uit van de eigen kracht van inwoners, maar er is ook een groep inwoners die het niet alleen redt omdat de samenleving steeds complexer wordt. Dat brengt risico’s met zich mee zowel op het gebied van zorg als veiligheid.
  • Digitale veiligheid: De samenleving digitaliseert in snel tempo. Steeds vaker regelen inwoners, ondernemers en publieke instellingen hun zaken en diensten online. De online wereld biedt veel mogelijkheden en kansen, maar er zijn ook veiligheidsrisico’s zoals de opkomst van digitale criminaliteit.
  • Ondermijning: Het begrip ondermijning is inmiddels niet meer weg te denken uit de samenleving waar het zichtbaar en onzichtbaar aanwezig is. Het is een ernstig maatschappelijk probleem dat zorgt voor onveiligheid en overlast en vaak gepaard gaat met onderdrukking en geweld.

Naast een beschrijving wordt van elke prioriteit aangegeven welke ambities we hebben en wat we daarvoor gaan doen. De prioriteiten staan in willekeurige volgorde.

Daarnaast komt jeugd en veiligheid als rode draad in alle prioriteiten terug. Met de meeste jongeren gaat het goed. Om dat zo te houden stellen we de jeugd centraal. Bij alle prioriteiten komt jeugd als specifieke doelgroep en bij aanpakken terug.

Resultaten veiligheidsmonitor 2023 Geldrop-Mierlo

In het najaar van 2023 deden 1.157 inwoners uit onze gemeente mee aan de zogenaamde landelijke Veiligheidsmonitor die in onze gemeente om de 2 jaar wordt uitgevoerd. Aan deze inwoners is in een enquête gevraagd naar hun mening over de leefbaarheid, de woonomgeving, de sociale cohesie en de veiligheid van de gemeente en de eigen buurt/wijk. 
Deze resultaten zijn aangevuld met cijfers over het aantal aangiften en meldingen van overlast en incidenten bij de politie. Naast een vergelijking tussen de verschillende wijken van onze gemeente, wordt onze gemeente ook vergeleken met regiogemeenten. 


Conclusie: onze inwoners geven gemiddeld hetzelfde rapportcijfer voor veiligheid in 2023 als in 2021: een 7,6. Het veiligheidsgevoel is licht gestegen.
Het gemiddelde rapportcijfer voor leefbaarheid is licht gedaald: van een 7,7 in 2021 naar een 7,6 in 2023. In 2023 wordt er minder overlast ervaren dan in 2021, de samenhang en verbondenheid tussen inwoners en de tevredenheid over fysieke voorzieningen is nagenoeg gelijk gebleven. 

Rapportcijfers veiligheid en leefbaarheid en schaalscore sociale cohesie

Veiligheid

De belangrijkste resultaten uit de Veiligheidsmonitor 2023 zijn opgenomen in een infographic. Uit deze rapportage blijkt dat de inwoners van onze gemeente de veiligheid in de woonomgeving beoordelen met het gemiddelde rapportcijfer 7,6. Dat is niet veranderd ten opzicht van 2 jaar geleden. In de Akert en Coevering zijn de rapportcijfers in de afgelopen jaren gedaald, de hoogste rapportcijfers worden gegeven in Zesgehuchten, Genoenhuis/Gijzenrooi en Mierlo.

Gemiddeld voelen onze inwoners wel veiliger bij in 2023 dan in 2021. Zo voelt 85% van de inwoners zich niet onveilig in de eigen woonbuurt. 

Leefbaarheid

Inwoners geven gemiddeld een rapportcijfer 7,6 aan de leefbaarheid in hun woonbuurt. Het is een cijfer voor hoe prettig mensen wonen in hun eigen buurt, in 2021 was dat een 7,7. De hoogste cijfers worden bij beide metingen gegeven in Zesgehuchten, Genoenhuis/Gijzenrooi en Skandia. 

De inwoners van Coevering en Braakhuizen-Zuid geven de laagste rapportcijfers voor de leefbaarheid, het laagste rapportcijfer is een 6,8 in 2023 in Coevering. We zien een daling in het rapportcijfer leefbaarheid in centrum-Geldrop, Coevering en Akert in 2023 t.o.v. 2021, in deze wijken is ook het aandeel mensen dat aangeeft dat de buurt achteruit is gegaan relatief groot. 

Sociale cohesie

Ook de mate van samenhang en verbondenheid tussen inwoners in de buurt is ook in beeld gebracht aan de hand van een zogenaamde schaalscore sociale cohesie.  Deze schaalscore is in de hele gemeente in 2023 t.o.v. 2021 gelijk gebleven. De wijken Zesgehuchten en Skandia scoren bij beide metingen het hoogst, daarnaast scores ook Genoenhuis/Gijzenrooi en Mierlo hoger dan gemiddeld. In Coevering en Braakhuizen-Zuid is de score voor sociale cohesie het laagst. In Coevering en Skandia is de score tussen 2021 en 2023 het meest gedaald. 

In het algemeen is in de wijken waar de leefbaarheid en veiligheid minder goed wordt beoordeeld ook de onderlinge verbondenheid tussen de inwoners minder sterk. 

Fysieke voorzieningen

Om de tevredenheid van inwoners over de fysieke voorzieningen in beeld te kunnen brengen is een zogenaamde schaalscore fysieke voorzieningen ontwikkeld. Deze schaalscore is in de hele gemeente in 2023 t.o.v. 2021 nagenoeg gelijk gebleven. De wijken Genoenhuis/Gijzenrooi en Zesgehuchten scoren bij beide metingen het hoogst, in 2021 scoorde het centrum van Geldrop nog het laagst, in 2023 is de Coevering de slechts scorende wijk voor wat betreft de fysieke voorzieningen. Het verschil tussen beide metingen is in Akert het grootst (daling van 0,6%punt). 

Tevredenheid functioneren gemeente en politie 

Een derde (33%) van de inwoners van Geldrop-Mierlo is (zeer) tevreden over het functioneren van de politie in de buurt, dit is ongeveer hetzelfde als in 2021. Tussen de gebieden varieert het aandeel (zeer) tevreden inwoners van 27% in Mierlo tot 44% in Akert.

Er is een lichte daling zichtbaar in de tevredenheid van de inwoners m.b.t. de gemeentelijke aanpak van leefbaarheid en veiligheid in de woonbuurt (43% is in 2023 (zeer) tevreden, in 2021 47%). Het aandeel tevreden inwoners is het grootst in Centrum-Geldrop, Genoenhuis/Gijzenrooi en Skandia. De groep inwoners die ontevreden is over de aanpak van de gemeente is het grootst in Akert (22%) en Coevering (22%). 

Top 5 aan te pakken problemen

In de infographic worden alle resultaten ook nog per wijk beschreven en volgt er een top 5 van problemen die volgens de inwoners van die wijk aangepakt moeten worden. Zoals in alle voorgaande Veiligheidsmonitoren staan vooral de kleine ergernissen (handhaving) in deze top. De top 5 van de problemen in de hele gemeente is: 

Aan de slag

In de infographic met resultaten Veiligheidsmonitor 2023 Geldrop-Mierlo staat veel informatie op wijkniveau over veel verschillende onderwerpen. We gaan samen met onze in- en externe partners verder aan de slag met de resultaten om zo het woon- en leefklimaat in de wijken nog verder te verbeteren! 

Infographic

De belangrijkste resultaten uit de Veiligheidsmonitor 2023 zijn in een infograhic weergegeven. 
U kunt hem bekijken via deze link: 2023 Geldrop-Mierlo: Resultaten Veiligheidsmonitor 2023 by Helmond - Infogram

Samenwerking

Om de veiligheid in de gemeente te vergroten, werkt de gemeente samen met veel verschillende partners, zoals politie, maatschappelijke organisaties, bedrijven maar vooral ook de inwoners zelf.
Naast samenwerking tussen aantal clusters werkt de gemeente ook samen met bijvoorbeeld:

  • inwoners en woningcorporaties via de gebiedsregisseurs: stimuleren burgerparticipatie door middel van WhatsApp, (digitale) buurtpreventie
  • inwoners en politie in het tegengaan van woninginbraken; stimuleren WhatsApp
  • maatschappelijke organisaties als Veilig Thuis bij het opstellen van een plan van aanpak voor (huiselijk) geweldplegers
  • CMD, Plusteam en het Zorg- en Veiligheidshuis bij de “1 gezin, 1 plan, 1 coach”-aanpak van problematische personen
  • woningcorporaties en inwoners om de leefbaarheid en veiligheid in buurten te vergroten
  • jeugd- en jongerenwerk om de overlast van jeugdgroepen terug te dringen
  • maatschappelijke organisaties als Novadic-Kentron en scholen om het drank- en drugsgebruik onder jeugdigen terug te dringen
  • politie bij de aanpak van te hard rijden en parkeerproblemen.
  • Veiligheidsregio Brabant Zuidoost bij het vergroten van het brandveiligheidsbewustzijn.
  • het Regionaal Informatie- en Expertisecentrum (RIEC) voor de aanpak van de georganiseerde criminaliteit. 

Meer informatie

Heeft u een vraag of wilt u meer informatie over het veiligheidsbeleid? Neem dan contact op met Janine Mans of Kim van Wieringen via 040 289 38 93 of veiligheid@geldrop-mierlo.nl