Stop realisatie distributiecentrum Eeneind-West Nuenen
Gemeente Geldrop-Mierlo dient zienswijze in tegen distributiecentrum Eeneind-West Nuenen
De gemeente Nuenen is van plan om op Eeneind-West een grootschalig distributiecentrum toe te staan. Het Ontwerpbesluit realisatie Distributiecentrum Eeneind-West lag vanaf 24 juni 2024 ter inzage. Het Ontwerpbesluit en de aankondiging hiervan vindt u nog steeds op: mijnpublicaties.nl (Gemeente Nuenen).
Gemeenteraad is tegen realisatie distributiecentrum Eeneind-West in Nuenen
De gemeenteraad van Geldrop-Mierlo heeft het college van Burgemeester en wethouders van Geldrop-Mierlo unaniem de opdracht gegeven om er alles aan te doen om de uitvoering van de plannen van de gemeente Nuenen te voorkomen. Daarom heeft het college de afgelopen maanden op verschillende manieren opgeroepen om ook een zienswijze tegen het geplande distributiecentrum op Eeneind-West in Nuenen in te dienen.
Ook het burgercomité DistributiecentrumNee heeft op verschillende manieren inwoners opgeroepen een zienswijze in te dienen. Onder andere door middel van onderstaand filmpje. Uiteindelijk hebben veel inwoners en maatschappelijke organisaties hieraan gehoor gegeven. Het college van B&W van Geldrop-Mierlo heeft uiteraard ook een zienswijze opgesteld en ingediend tegen de realisatie van dit grootschalige distributiecentrum. We verwachten immers een enorme toename van verkeer in onze gemeente met alle gevolgen van dien. Bovendien gaat de luchtkwaliteit achteruit. U kunt deze zienswijze inzien via onze website (zie hieronder).
Beroep en hoger beroep op besluit gemeente Nuenen
Wethouder Frans Stravers: ‘Het is vijf voor twaalf. Het besluit van het college van de gemeente Nuenen kan ieder moment bekend worden gemaakt en we verwachten dat het college van Nuenen ondanks de vele zienswijzen de vergunning voor de bouw van deze centra gaat verlenen. We hopen echter nog steeds dat het college van B&W van de gemeente Nuenen een verstandig besluit neemt. Het bouwen van die centra op die locatie veroorzaakt in onze gemeente een enorme toename van (vracht) verkeer in onze gemeente met alle gevolgen van dien. Bovendien gaat de luchtkwaliteit achteruit. Het besluit van het college van B&W van de gemeente Nuenen wordt gepubliceerd via Overheid.nl en het digitale gemeenteblad van Nuenen.
Als het college van Burgemeester en wethouders van Nuenen alle zienswijzen naast zich neerlegt en toch een vergunning verleent, dan kunnen belanghebbenden en ook niet-belanghebbenden die wel een zienswijzen hebben ingediend naar de rechter stappen. Dit moet binnen zes weken na de bekendmaking van de vergunning. De rechter kijkt naar de zaak en moet binnen een redelijke termijn uitspraak doen. Voor de beroepsfase is die termijn 18 maanden.
Als een partij bij het beroep zich niet zou kunnen vinden in de rechterlijke uitspraak, dan kunnen ze in hoger beroep gaan. Dan gaat de zaak naar een hogere rechter, namelijk naar de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Een hoger beroep moet binnen zes weken na verzending van de uitspraak worden aangetekend.
Het kan kortom enkele jaren duren voordat deze beide procedures doorlopen zijn.
Inwerkingtreding van de vergunning
Wat betekent dit nu? Als het college van de gemeente Nuenen de vergunning voor de bouw van de drie grootschalige distributiecentra verleent, dan treedt deze na zes weken in werking. Maar dit betekent nog niet dat de vergunning definitief is. Als gevolg van beroep of hoger beroep gaan, kan het besluit nog veranderen. Het kan zoals eerder geschreven wel jaren duren voordat de procedures zijn doorlopen.
Gedurende die tijd mag de vergunning wel gebruikt worden en mag de initiatiefnemer op eigen risico starten met de bouw van de distributiecentra. Tot het moment dat definitief vaststaat dat de vergunning in stand blijft, kan deze vergunning namelijk nog steeds worden teruggedraaid en de bouw worden stilgelegd.
Om te voorkomen dat de initiatiefnemer al tijdens deze beroepsprocedure van de vergunning gebruik maakt, kan in het geval er een spoedeisend belang is een zogenaamde voorlopige voorziening worden aangevraagd. Dit moet tijdens de beroepsprocedure bij de rechtbank en tijdens de hoger beroepsprocedure bij de Afdeling Bestuursrechtspraak van de Raad van State worden aangevraagd.
De voorzieningenrechter kan dan beslissen dat de initiatiefnemer de vergunning niet mag gebruiken zolang er geen definitief besluit is genomen. Dat kan betekenen dat de initiatiefnemer niet mag beginnen met de bouw of dat een al begonnen bouw moet worden stilgelegd.
Iedere partij kan in elke fase van de procedure (dus in beroep en in hoger beroep) een voorlopige voorziening aanvragen. Dit hoeft niet binnen een bepaalde termijn, maar alleen wanneer er sprake is van spoedeisend belang. Daar is sprake van wanneer een uitspraak van de rechter in een (hoger) beroepsprocedure niet kan worden afgewacht.
Zienswijze Ontwerpbesluit - Omgevingsvergunning Collse Hoefdijk, perceel C3519, 3761, 3838, 3839, 3842, 3843, 3844, 3845, 3759, 4440 en 4442.
Nieuwsbrief
Hieronder vindt u alle nieuwsbrieven over bedrijventerrein Eeneind-West in Nuenen. Wilt u deze nieuwsbrief automatisch ontvangen? Meld u dan via onderstaande button aan:
Nieuwsbrief bedrijventerrein Eeneind-West Nuenen
- Nieuwsbrief 27 juni 2024
- Nieuwsbrief 4 juni 2024
- Nieuwsbrief 18 april 2024
- Nieuwsbrief 23 februari 2024
- Nieuwsbrief 15 november 2023
- Nieuwsbrief 28 september 2023
- Nieuwsbrief 4 juli 2023
- Nieuwsbrief 9 mei 2023
- Nieuwsbrief 22 maart 2023
- Nieuwsbrief 9 februari 2023
- Nieuwsbrief 6 december 2022
- Nieuwsbrief 1 september 2022
- Nieuwsbrief 25 juli 2022
- Nieuwsbrief 13 juli 2022