Fasen wijziging omgevingsplan

Er is een vaste procedure voor de totstandkoming van een wijziging omgevingsplan. U kunt daar op verschillende manieren invloed op uitoefenen. Op deze pagina leest u hoe de procedure eruitziet en wat de mogelijkheden zijn.

Aankondiging wijziging omgevingsplan

De gemeente kondigt een wijziging omgevingsplan met daarin ruimtelijke ontwikkelingen vooraf aan, bijvoorbeeld in een bewonersbrief, een huis-aan-huisblad of op de website van de gemeente (Bekendmakingen). 

Ontwerp wijziging omgevingsplan

De gemeente stelt een ontwerpop. Dit ontwerp kan zes weken worden ingezien, bijvoorbeeld op het gemeentehuis of op internet. In deze periode van zes weken kunt u uw zienswijze (mening) kenbaar maken aan de gemeenteraad. Doet u dit niet, dan kunt u geen beroep instellen of verzoek doen om voorlopige voorziening nadat de wijziging omgevingsplan is vastgesteld. Hoe u dit doet, staat omschreven in de publicatie van het plan.

Vaststellen en bekendmaken wijziging omgevingsplan

Na de periode van zes weken moet de gemeenteraad binnen twaalf weken het plan vaststellen. Heeft de gemeenteraad het plan vastgesteld, dan hebben zij twee weken de tijd om het besluit bekend te maken.

De termijn voor bekendmaking kan in bepaalde gevallen langer zijn, namelijk zes of zeven weken. Bijvoorbeeld als de provincie en de Rijksoverheid eigenaar of beheerder zijn van nabijgelegen gronden.

Beroep instellen

Bent u het niet eens met het besluit van de gemeenteraad? Dan kunt u beroep instellen bij de afdeling Bestuursrechtspraak van de Raad van State. De gemeente geeft in de bekendmaking van het vaststellingsbesluit aan in welke periode u beroep kunt instellen. De periode bedraagt altijd zes weken. Daarna treedt de wijziging omgevingsplan in werking en kan de gemeente beginnen met de uitvoering van het plan of onderdelen daarvan.

Om beroep in te stellen moet u uw zienswijze kenbaar hebben gemaakt tijdens de ontwerpfase van de procedure. Heeft u uw zienswijze niet kenbaar gemaakt, dan kunt u alleen beroep aantekenen tegen wijzigingen die door de gemeenteraad zijn aangebracht ten opzichte van het ontwerp.

Verzoek om voorlopige voorziening

Wilt u tegenhouden dat er al gebouwd wordt? Dan kunt u, als u beroep heeft ingesteld, ook een verzoek om een voorlopige voorziening indienen. Wordt dat verzoek toegekend, dan wordt de inwerkingtreding van het besluit opgeschort tot een beslissing genomen is over het beroep.

Griffiegeld

Gaat u bij de rechter tegen een besluit in beroep of dient u een verzoek om een voorlopige voorziening in? Dan betaalt u griffiegeld. Wint u een zaak, dan krijgt u de griffiegelden terug.

Omgevingsvergunning voor het afwijken van het bestemmingsplan

Als een bepaald project niet past binnen het omgevingsplan kan de gemeente besluiten om toch mee te werken via een omgevingsvergunning.