Zoekt of huurt u een woning van een verhuurder? En vindt u dat de verhuurder discrimineert of bedreigt? Te hoge borg vraagt of oneerlijke servicekosten rekent? Dan kunt u ongewenst gedrag van verhuurders melden. 

Sinds 1 juli 2023 is er de Wet Goed Verhuurderschap. In deze wet staan duidelijke regels waar een verhuurder zich aan moet houden. Houdt een verhuurder zich niet aan deze regels dan kan een huurder dit bij de gemeente melden.

Direct regelen

Ongewenst verhuurgedrag melden

In de Wet Goed Verhuurderschap(externe link) zijn de basisregels opgenomen waar verhuurders van een huurwoning aan moeten voldoen. Als een verhuurder of verhuurbemiddelaar zich niet aan deze regels houdt, kunt u dit melden bij de gemeente Geldrop-Mierlo. 

De gemeente neemt uw melding in behandeling. Om dit goed te doen, wordt een dossier aangelegd. Daarom is een goede melding erg belangrijk. 

Over wie kunt u melden 

Als een particuliere verhuurder of verhuurbemiddelaar zich niet houdt aan de basisregels dan kunt u dit doorgeven bij het gemeentelijk meldpunt. Voor meldingen over woningcorporaties kunt u uw klacht niet bij de gemeente doen. Hiervoor kunt u terecht bij de klachtencommissie van de corporatie die de woning verhuurt. 

Het is ook mogelijk om de klacht weg te leggen bij bijvoorbeeld een Landelijkmeldpunt discriminatie(externe link) https://discriminatie.nl/(externe link), huurcommissie(externe link), het juridisch loket(externe link) of rechtswinkel.

Anoniem melden 

Misschien voelt u zich niet veilig om onder uw eigen naam ongewenst verhuurgedrag te melden. In dat geval kunt u ook anoniem een melding doen. Omdat uw gegevens dan niet bij ons bekend zijn, kunnen we u dan geen terugkoppeling geven. Ook kunnen we geen contact met u opnemen als we verder nog vragen hebben. Geef daarom zo duidelijk mogelijk uw informatie aan ons door. 

Onderwerpen die u kunt melden 

Uw melding kan gaan over diverse onderwerpen. Een aantal voorbeelden: 

  • Het aanbieden van een woning: 
    - de verhuurprocedure moet duidelijk en inzichtelijk zijn, 
    - een verhuurder mag een huurder niet kiezen op basis van nationaliteit, godsdienst, politieke voorkeur of andere gronden,  
    - de verhuurder legt afgewezen kandidaten uit waarom voor een nieuwe huurder is gekozen.
  • Het verhuren van een woning: 
    - een huurovereenkomst moet altijd op papier staan,  
    - een huurovereenkomst moet los staan van een arbeidscontract,
    - een waarborgsom mag niet meer zijn dan 2x de maandhuur. 
  • Verhuurders mogen niet intimideren (zoals dreigen met het opzeggen van het huurcontract of elektriciteit).
  • De servicekosten moeten eerlijk zijn. Verhuurders moeten ieder jaar een afrekening van de servicekosten sturen.

Een compleet overzicht staat in de volledige tekst van de Wet Goed Verhuurderschap(externe link)

Nodig voor uw melding 

  • Gegevens van de huurder of verhuurder waarover u een melding maakt.  
  • Het adres (of de adressen) van de huurwoning waar uw melding over gaat. 
  • Uitleg van de situatie die u wil melden. Graag met bijlagen die dit duidelijker maken. 

Meer informatie

Heeft u verder nog vragen over het meldpunt ongewenst verhuurgedrag van de gemeente dan kunt u contact opnemen via telefoonnummer 
040-2893893.