Ruim 4 van de 10 Nederlanders krijgen in hun leven te maken met psychische klachten. Voorbeelden hiervan zijn somberheid, onzekerheid of moeite hebben met het verlies van iemand (rouwverwerking). Het is dus niet vreemd als u (of iemand in uw omgeving) hier last van heeft. Goede hulp of inzicht in de problemen kan vaak helpen.

Waar wilt u meer over weten?

Hulp bij psychische klachten

Voelt u zich depressief, oververmoeid, gespannen of bang? Praat erover met uw partner, familie of vrienden. Of ga naar uw huisarts. De huisarts kan u doorsturen naar de hulp die bij u past. Het kan ook helpen om contact te hebben met lotgenoten. Dat zijn mensen die hetzelfde voelen als u. Vraag bij de huisarts of er zelfhulpgroepen zijn. Hier kunt u bij aansluiten. Of vraag de huisarts om een gesprek met de praktijkondersteuner. Vaak kunt u hier sneller geholpen worden. Er is ook meer tijd om uw klachten te bespreken. En om samen een plan te maken om u verder te helpen.

Anonieme hulp

 

Wilt u liever geholpen worden zonder dat bekend is dat het om u gaat? Neem contact op met MIND Korrelatie. Hier kunt u via Whatsapp vragen stellen over psychische klachten. Online informatie en behandelingen vindt u ook op Kleur je leven en Omgaan met depressie.


Wilt u meteen met iemand praten? Belt u dan de Luisterlijn. Dit kan 24 uur per dag. Meer informatie vindt u op deluisterlijn.nl.

Bel de Luisterlijn: 0900 0767

Psychische klachten in uw omgeving

 

Is er iemand in uw omgeving met psychische klachten? Labyrint In Perspectief en Naasten in Kracht zijn er voor familieleden van mensen met psychische problemen. U krijgt hier hulp en informatie over online lotgenotencontact en gespreksgroepen.



 

Depressie

Iedereen voelt zich weleens de ene dag vrolijk of goed, de volgende dag somber. Verdriet of somberheid kan normaal zijn als er iets vervelends is gebeurd. We spreken pas van een depressie als je minstens twee weken erg somber bent, nergens zin in hebt of niet meer kunt genieten van gewone dingen. Somberheid is dan niet meer ‘normaal’ en het ontregelt je leven. Je krijgt bijvoorbeeld slaapproblemen, hebt weinig energie, je kunt je moeilijk concentreren of denkt steeds vaker aan de dood. Hoe zwaarder (erger) de depressie is, hoe meer klachten er zijn.

Snel hulp


Wilt u zo snel mogelijk iemand spreken? Bel uw huisarts. Of bel de Pandora Depressielijn. U kunt uw verhaal vertellen en krijgt advies; kijk op Stichting Pandora voor meer informatie. Bij De Luisterlijn kunt u dag en nacht terecht voor hulp via telefoon, e-mail of chat. Neem contact op met MIND Korrelatie voor hulp bij psychische klachten. Op de website staat een overzicht waar u terecht kunt voor hulp.

Bel de Pandora Depressielijn: 0900 612 00 90

 

Denken aan zelfmoord

Denkt u aan zelfmoord? Het is vaak moeilijk om hierover te praten. Doe dat toch. Neem contact op met uw huisarts of een psycholoog. Ook kunt u voor hulp terecht bij 113 Zelfmoordpreventie, telefoon 0900 0113. Op de website 113 Zelfmoordpreventie kunt u chatten en een therapie volgen. U vindt er ook informatie en verhalen van mensen die hetzelfde voelen als u. Dat kan helpen.

Op de website Omgaan met depressie vindt u meer informatie over depressie en verschillende hulporganisaties.

Omgaan met verlies

Iedereen krijgt in zijn leven te maken met verlies. Dit kan grote gevolgen hebben. Het omgaan met verlies noemen we rouwen. Mensen denken dan vaak aan het verwerken van het verlies van een dierbare. Maar het kan ook gaan om het verliezen van een baan, een scheiding, ziekte, of het verliezen van een huisdier. Bij rouwen kun je verdrietig zijn, je leeg voelen van binnen en de dagelijkse dingen kunnen minder belangrijk voor je zijn. Misschien ben je in de war, of heb je nergens meer zin in. Als het niet lukt om verlies alleen te verwerken, is het goed om hulp te zoeken.

Hulp vragen

 

Vraag buren, vrienden of familie om hulp of zoek contact met andere mensen die alleen zijn. Soms kan het helpen om te praten met een predikant, pastoor of imam. Misschien is een zelfhulpgroep iets voor u. Hier ontmoet u mensen die hetzelfde hebben meegemaakt als u.

Op de website van het Landelijk Steunpunt Verlies (LSV) vindt u adressen waar u terecht kunt voor ondersteuning. Voor online zelfhulp kijkt u op Rouwverwerking.


 

Psychische klachten

Heeft u psychische klachten door het verlies? Neem contact op met MIND Korrelatie. Op de website staat een overzicht waar u terecht kunt voor hulp. Ook leest u hier ervaringsverhalen en informatie over psychische klachten: mindkorrelatie.nl. Praat u toch liever met een hulpverlener? Ga dan naar uw huisarts. Deze kan u doorsturen naar een praktijkondersteuner of psycholoog.

Tip



Vaak helpt het ook om actief bezig te blijven. Ga sporten, zoek een hobby of ga vrijwilligerswerk doen als afleiding.

Zelfstandig wonen met psychische klachten

Wordt het zelfstandig wonen voor u te zwaar omdat u psychische klachten heeft? Kunt u niet meer goed voor uzelf zorgen? Lees bij Zelfstandig (blijven) wonen  hoe u hierbij geholpen kunt worden.  

Kunt u door uw problemen niet meer omgaan met geld en met de financiële administratie? Kijk voor hulp bij Geldzaken.

Bent u tevreden over deze pagina?