Omgevingsplan
Onder de Omgevingswet heeft iedere gemeente één omgevingsplan. Deze vervangt alle bestemmingsplannen. In het omgevingsplan staan alle regels op het gebied van de ruimtelijke ordening. En alle regels die zorgen voor een gezonde en veilige leefomgeving.
De gemeente heeft op het moment dat de Omgevingswet ingaat automatisch een omgevingsplan. Dat heet een omgevingsplan van rechtswege. Hierin zitten alle huidige bestemmingsplannen. Dit tijdelijke omgevingsplan zet de gemeente stapsgewijs om tot een volledig omgevingsplan dat uiterlijk in 2032 klaar is. De gemeente Geldrop-Mierlo heeft voor deze transitie een plan van aanpak opgesteld. In het omgevingsplan vindt u welke functie een gebied heeft en welke regels er gelden. Bijvoorbeeld wat de maximale bouwhoogte is en hoeveel geluid er gemaakt mag worden. De regels uit het omgevingsplan zijn te bekijken via het omgevingsloket. U kunt dan zoeken op een kaart en per locatie zien welke regels en beleid er gelden voor die locatie.
Afwijken van het omgevingsplan
Wilt u afwijken van het omgevingsplan? Dan vraagt u een omgevingsvergunning aan. Voor het bouwen of verbouwen zelf heeft u vaak ook andere omgevingsvergunningen nodig en moet u in bepaalde gevallen een melding voor het bouwen doen.
Er zijn verschillende procedures bij het verlenen van een omgevingsvergunning, namelijk:
- Een vergunning voor een omgevingsplanactiviteit, zoals omschreven in het omgevingsplan;
- Een vergunning voor een buitenplanse omgevingsplanactiviteit, waarbij het initiatief niet past binnen de mogelijkheden en regels van het omgevingsplan.
Omgevingsplan wijzigen
U kunt ook een verzoek indienen tot een wijziging van het omgevingsplan.
Als de verandering die u voorstelt, binnen het beleid of de regels van het omgevingsplan past, zal de gemeente gemakkelijker meewerken.
Er is een vaste procedure voor de totstandkoming van een wijziging omgevingsplan. U kunt daar op verschillende manieren invloed op uitoefenen. Hier leest u hoe de procedure van een omgevingsplan in ontwikkeling eruitziet en wat de mogelijkheden zijn.
Overgangsrecht
Een bestemmingsplan dat voor 1 januari 2024 ter inzage is gelegd, wordt nog onder oud recht afgehandeld. Op dit moment adviseren we initiatiefnemers om nieuwe initiatieven als een buitenplanse omgevingsplanactiviteit of wijziging omgevingsplan voor te bereiden en daarbij rekening te houden met de nieuwe standaarden en vereisten onder de Omgevingswet.
De gemeente maakt het eerste deel van 2024 nog gebruik van de technische standaard TAM-IMRO en stapt geleidelijk over op STOP-TPOD. Plannen moeten echter wel voldoen aan de juridische en inhoudelijke eisen onder de Omgevingswet.
Neem contact met ons op
Bent u een initiatiefnemer en wilt u de komende periode met een initiatief starten? Neemt u dan contact op via telefoonnummer 040 289 38 93. Samen bekijken we wat de beste optie is.
Wat kost het?
De tarieven kunt u vinden op lokaleregelgeving.overheid.nl .