Ziek
Bijna iedereen is wel eens ziek. Weet u niet of u naar de huisarts moet? Download de gratis app 'Moet ik naar de dokter?'. Ook krijgt u tips over wat u zelf kunt doen om de klachten te verminderen of wanneer u toch de dokter moet bellen.
Als het een levensbedreigende situatie is, belt u 112. Voor andere spoedgevallen belt u de huisarts. ‘s Avonds, ‘s nachts en in het weekend belt u met de Huisartsenpost. Houd uw burgerservicenummer en uw verzekeringspas in de buurt. Van een doktersassistent krijgt u advies en u kunt een afspraak maken als dat nodig is.
Ziek kind
Is uw kind ziek? Informatie, advies en uitleg over ziektes vindt u op de website Thuisarts. Ook de website van de GGD Brabant-Zuidoost geeft informatie en advies over kinderziektes en de behandeling ervan. U kunt ook online vragen stellen.
Blijft uw kind ziek? Ga naar uw huisarts. Bij het consultatiebureau kunt u vragen stellen over de gezondheid van uw kind.
Werken en ziek worden
Bent u te ziek om naar uw werk te gaan? Meld u ziek bij uw baas of leidinggevende. Krijgt u een uitkering en bent u ziek? Bel dan naar Senzer.
Kunt u voor langere tijd niet werken? Uw werkgever betaalt uw salaris door tot uw contract afloopt. Maar niet langer dan 2 jaar. Bent u niet binnen 2 jaar weer beter? Vraag dan een WIA-uitkering aan bij UWV. Bent u ziek maar heeft u geen vaste baan? Dan heeft u misschien recht op een ziektewetuitkering bij UWV. Meer informatie leest u op de website van het UWV.
Chronisch ziek
Heeft u een chronische ziekte (een ziekte voor langere tijd) en wilt u andere patiënten leren kennen? Voor bijna elke ziekte is er wel een patiëntenorganisatie. Vraag uw arts hiernaar. Of kijk op de website van de Nederlandse Patiënten Consumenten Federatie.
Als u een laag inkomen heeft, kunt u kiezen voor de Collectieve zorgverzekering. Als u meedoet krijgt u een deel van de premie in de vorm van bijzondere bijstand terug. Meer weten, kijk op Minimaregelingen.
Informatie over inkomensondersteuning vindt u op de website Meerkosten.