Woonbeleid
In het woonbeleid maakt de gemeente keuzes over allerlei onderwerpen op het gebied van wonen, bijvoorbeeld over locaties voor nieuwbouw, verdeling van woonruimte, afspraken met woningcorporaties en het verduurzamen van woningen.
Woonvisie Stedelijk Gebied Eindhoven
De gemeente Geldrop – Mierlo vormt samen met acht andere gemeenten het Stedelijk Gebied Eindhoven (SGE). In 2019 hebben de gemeenteraden ingestemd met de Visie op Wonen SGE.pdf (3 MB). De werkgelegenheid in de regio groeit, er is een positief migratiesaldo en de huishoudens worden steeds kleiner. Hierdoor is er steeds meer vraag naar woningen. Het SGE zet in op het versnellen van de woningbouwproductie, met behoud van kwaliteit en voldoende betaalbare woningen. Een andere belangrijke opgave is het verduurzamen en levensloopbestendig maken van de bestaande woningvoorraad. De regionale visie wordt nader uitgewerkt in de gemeentelijke visies.
Woonvisie Geldrop - Mierlo
In 2020 heeft de gemeenteraad een nieuwe woonvisie.pdf (3 MB) vastgesteld voor de periode 2020 – 2028. De focus ligt de komende jaren vooral op:
- meer (betaalbare) woningen voor 1 en 2 persoonshuishoudens met name voor starters en senioren;
- beperkte toevoeging van sociale huurwoningen waarbij gestreefd wordt naar leefbare en vitale wijken met een gezonde mix aan woningentypen en doelgroepen;
- meer aandacht voor transformatie en sloop/nieuwbouw;
- op peil houden van de sociale woningvoorraad;
- nieuwe woningen moet passen in de wijk;
- een goede balans van woningtypen in wijken;
- inzetten op doorstroming door:
- met name voor starters, senioren en alleenstaanden te bouwen:
- middeldure huurwoningen toe te voegen:
- Voldoende woningen realiseren om de uitstroom “beschermd wonen” en “maatschappelijke opvang” mogelijk te maken;
- ruimte geven aan nieuwe woonconcepten, Tiny houses, kangoeroewoningen of mantelzorgwoningen.
Woningcorporaties
In de gemeente zijn drie woningcorporaties die woningen bezitten: Woonbedrijf, Wooninc. en Compaen. De gemeente heeft prestatieafspraken met hen gemaakt. Ook huurdersverenigingen worden hierbij betrokken. Deze afspraken gaan onder andere over beschikbaarheid, betaalbaarheid en duurzaamheid. De afspraken zijn terug te lezen in onderstaand documenten.
Urgentie
Er geldt één urgentieregeling voor sociale huurwoningen in Geldrop-Mierlo en andere omliggende gemeenten binnen het SGE. Deze regeling is bedoeld als vangnet voor mensen die in een schrijnende noodsituatie terecht zijn gekomen en dringend met voorrang een woning nodig hebben. Doordat we een gezamenlijke regeling hebben, gelden in deze gemeenten allemaal dezelfde regels om urgentie (voorrang voor een woning) te krijgen. Woningcorporaties werken samen om de urgentieregeling uit te voeren. Lees meer over een urgentieverklaring of kijk op de website www.wooniezie.nl.
Leefbaarheid
De leefbaarheid vergroten is een speerpunt van de gemeente. Dit doet ze door wijkgericht werken, waarbij de inbreng van bewoners heel belangrijk is.
Woonoverlast
De gemeente werkt samen met onder andere politie, woningcorporaties en hulpverlening. De gemeente heeft een meldpunt voor klachten over bijvoorbeeld hondenoverlast of woonoverlast. U kunt uw melding doen via het formulier Melding Openbare Ruimte. U kunt tijdens kantooruren ook bellen naar het telefoonnummer 040 289 38 93.
Structuurvisie
De globale toekomst van onze woonomgeving staat in de gemeentelijke structuurvisie en die van de provincie. Daarin staat waar een bedrijventerrein komt, waar extra natuur en waar woningen worden gebouwd.
Meer informatie
Heeft u een vraag of wilt u meer informatie over het woonbeleid? Neem dan contact op met Shahrzad Hassasian, Joost Rijksen en Martijn Groenestein via telefoonnummer 040 289 38 93.
Relevante pagina’s
- Monumentenbeleid
- Welstandsbeleid
- Structuurvisie
- Gebiedsgericht werken
- Bestemmingsplannen
- Bouwprojecten
- Ontwikkelingen buitengebied
Documenten
- Woonvisie Geldrop-Mierlo 2020-2028 (pdf, 3MB)
- Visie op wonen SGE.pdf (7 MB)
- Prestatieafspraken Gelrop-Mierlo 2020-2023.pdf (1.5 MB)
- Huisvestingsverordening (urgentieregeling) (decentrale overheid)