Voorbereiding participatie

Meldt het initiatief dat u wilt nemen bij de gemeente. Als initiatiefnemer bent u in belangrijke mate verantwoordelijk voor het goed betrekken van de omgeving/belanghebbenden. 

Wij adviseren u altijd om te beginnen met het maken van een participatieaanpak. Door hierbij gebruik te maken van een beproefde methode vergroot u de kans op een succesvol uitgevoerde participatie. De methode maakt gebruik van 5 stappen. Door het goed invullen van deze stappen ontstaat het plan voor uw participatie-aanpak: 

  • Stap 1: waarom in gesprek
  • Stap 2: waarover in gesprek
  • Stap 3: Met wie in gesprek
  • Stap 4: Hoe in gesprek
  • Stap 5: Wanneer in gesprek

Klik hier voor het invullen van de participatieaanpak. En neem ook eens een kijkje bij deze tips

Hieronder treft u de toelichting op het gebruik van de 5 stappen uit het stappenplan voor de participatieaanpak aan: 

Stap 1: Waarom in gesprek 

U neemt een initiatief. Dat is natuurlijk het onderwerp van het participatiegesprek. Maar bedenk van te voren wat u wilt bereiken met het gesprek, wat u wilt weten van uw gesprekspartners en of u ruimte kunt bieden voor meedenken over uw initiatief. Bepaal tegelijkertijd ook wat al vastligt en waar dus niet over kan worden meegedacht (de kaders). De gesprekspartners kunnen de volgende rollen krijgen: 

  • Meeweten (informeren) 
  • Meedenken (vragen naar de mening)
  • Meewerken (vragen naar de mening en vragen om suggesties/adviezen voor het initiatief)
  • Meebeslissen (gezamenlijk besluit)

Stap 2: Waarover in gesprek

Maak goed duidelijk wat uw initiatief inhoudt, zodat uw gesprekspartners een compleet beeld krijgen. Vergeet niet de onderwerpen te noemen die vastliggenFormuleer vervolgens zo concreet mogelijk de vragen die u heeft voor de verschillende gesprekspartners. Die vragen formuleert u aan de hand van de rol die u ze kunt geven. Iemand die alleen maar meedenkt stelt u andere vragen, dan iemand die u laat meebeslissen. 

Stap 3: Met wie in gesprek

Wanneer u een initiatief met weinig impact heeft zal het aantal belanghebbenden ook klein zijn. Misschien zijn het alleen uw directe buren die u wilt betrekken. Neemt u echter een initiatief met meer impact dan zult u ongetwijfeld te maken hebben met meer groepen die u wilt betrekken. Een klein initiatief betekent overigens niet dat de impact voor de belanghebbenden ook altijd klein is. Het plaatsen van een extra verdieping op uw woning kan het uitzicht van uw 2 directe buren sterk beïnvloeden. Voor hen is het dan een initiatief met veel impact.

Stap 4: Hoe in gesprek

Het gesprek over uw initiatief kunt u op veel verschillende manieren invullen. Mogelijk is het voldoende dat u uw buren persoonlijk informeert over uw initiatief en hen om hun mening vraagt. Maar wilt u meer mensen betrekken dan is er bijvoorbeeld een informatieavond of een inloopmiddag nodig. Denk goed na over de opzet, want hoe aantrekkelijker, des te beter de opkomst en opbrengst kan zijn. 

Stap 5: Wanneer in gesprek? 

Zodra u van de gemeente heeft gehoord dat uw initiatief op hoofdlijnen haalbaar lijkt, kunt u starten met de participatie. Doe dit in een vroeg stadium van het maken van uw plannen. Zo heeft u voldoende tijd en de gelegenheid om iets met eventuele bezwaren, meningen en creatieve inbreng te doen.

Wilt u alle informatie over het participatietraject in een overzicht lezen? Neem dan eens een kijkje in de ‘Leidraad Participatie bij ruimtelijke initiatieven in de gemeente Geldrop-Mierlo 

Heeft u vragen of wenst u meer informatie? Dan kunt u contact opnemen met casemanager omgevingsvergunningen, tel.  (0)40 289 38 93.