Zorgt u minimaal 8 uur per week, langer dan 3 maanden aaneengesloten voor een familielid, vriend(in), kennis of buur met een chronische ziekte, een lichamelijke, verstandelijke of zintuiglijke beperking of psychiatrische problematiek? Dan bent u mantelzorger en kunt u voor advies en ondersteuning bij LEV Geldrop-Mierlo terecht.

Vaak kiest u er niet voor om mantelzorger te worden, maar overkomt het u. Het geven van mantelzorg kan zwaar zijn, zeker als u nog een baan heeft. Om ervoor te zorgen dat u lichamelijk en geestelijk niet overbelast raakt, helpt LEV Geldrop-Mierlo u om dat zo lang mogelijk en op een prettige manier te doen.

Zij informeren en adviseren mantelzorgers, wijzen u de weg naar cursussen, brengen u in contact met andere mantelzorgers en zorgen voor de Mantelzorgwaardering.

LEV Geldrop-Mierlo

Tips om overbelasting te voorkomen

  • Vraag hulp uit uw omgeving bij het geven van mantelzorg. Misschien kan iemand anders klusjes in het huishouden van u overnemen. Een keer boodschappen doen, de was doen en strijken. Een ochtend bij uw partner blijven zodat u kunt sporten. Soms weten anderen niet goed hoe ze u zouden kunnen helpen. Vraag gerust om hulp. En neem hulp aan die u wordt aangeboden. Dan heeft u zelf tijd om iets anders te doen. U kunt dan de zorgtaken die overblijven beter aan.
  • Verdeel de zorgtaken. Als er anderen zijn die u kunnen helpen met de zorgtaken, is het handig om daar een duidelijke verdeling in te maken. U zorgt bijvoorbeeld door de week voor iemand, een ander doet dat in het weekend. U kunt dan even tot rust komen.
  • Ga naar de huisarts als u zich gespannen voelt of andere problemen heeft door het geven van mantelzorg. Het kan al helpen om gewoon even met iemand te praten.
  • Misschien kunt u uw verhaal kwijt bij vrienden, familie of buren. Als u dat moeilijk vindt, kunt u bellen met de vrijwilligers van de Mantelzorglijn: (030) 760 60 55. Er zijn verschillende organisaties waar u terecht kunt voor informatie, advies of om even te praten. Kijk voor meer informatie op de website Mantelzorg.

Praktische hulp bij de mantelzorg

Worden de zorg en het huishouden u te veel? Kunnen familie en vrienden u niet helpen? Schakel dan vrijwillige of professionele hulp in. U kunt contact opnemen met het Centrum voor Maatschappelijke Deelname (CMD) via telefoonnummer 040 289 38 99 of binnenlopen bij Onze Wegwijzer. Zij helpen u graag verder.

Respijtzorg

Misschien heeft u recht op respijtzorg. Dit heet ook wel vervangende mantelzorg. Het is een vervanging van de zorg waar mantelzorgers soms dag en dag mee bezig zijn. Uw zorg kan tijdelijk van u worden overgenomen. U heeft dan even tijd voor uzelf. Respijtzorg kan door vrijwilligersorganisaties en door professionele hulpverleners (bijvoorbeeld een zorginstelling) verleend worden. Dat hangt af van de zorg die nodig is en wie dat kan doen.

Wilt u professionele zorg voor de persoon voor wie u zorgt? Gaat het om zorg voor dag en nacht? Sommige zorgverzekeraars vergoeden respijtzorg. Dit kunt u navragen bij uw zorgverzekering. Kijk op de website van uw zorgverzekeraar of neem contact op met het CMD via 040 289 38 99 of loop binnen bij Onze Wegwijzer.

Lees meer over respijtzorg op de website Mantelzorg.

Hulp bij het huishouden

Wilt u hulp bij het huishouden? Dit kunt u melden bij het CMD via telefoonnummer 040 - 289 38 99 of loop binnen bij Onze Wegwijzer. Uw aanvraag wordt beoordeeld door een klantadviseur van het CMD. De klantadviseur onderzoekt of u in aanmerking komt voor hulp bij het huishouden. Als uw aanvraag wordt bevestigd, komt iemand van een thuiszorgorganisatie langs om huishoudelijk werk te doen voor de hulpbehoevende, zodat u zich meer op andere taken kunt richten. Kijk voor meer informatie bij Zelfstandig blijven wonen.

Thuiszorg

Heeft u hulp nodig bij persoonlijke verzorging? Dan kunt u contact opnemen met iemand van een thuiszorgorganisatie. Denk aan verzorging, verpleging en begeleiding bij bijvoorbeeld het wassen en aankleden.

Hulpmiddelen

Er zijn allerlei hulpmiddelen en voorzieningen waardoor de zorg wat makkelijker kan worden gemaakt, zoals woningaanpassingen of een loophulpmiddel. Kijk voor meer informatie bij Zelfstandig blijven wonen of neem contact op met het Centrum voor Maatschappelijke Deelname (CMD) via telefoonnummer 040 - 289 38 99 of loop binnen bij Onze Wegwijzer

Financiën, administratie, regelingen

Vindt u het lastig om de administratie op orde te houden? Kijk dan eens naar de tips bij Geldzaken.

Individuele ondersteuning voor (overbelaste) mantelzorgers

Komt u er zelf niet meer uit? Heeft u ondersteuning nodig om uw zorgtaken goed te kunnen doen en om dit vol te houden? Wilt u daarover graag eens in gesprek met een van onze Klantadviseurs? Neem dan contact op met het CMD via telefoonnummer 040 - 289 38 99 of loop binnen bij Onze Wegwijzer.

Hulpvraag melden bij gemeente

De klantadviseur van het CMD gaat met u in gesprek en onderzoekt wat er mogelijk is. Bij dit gesprek mag iemand anders aanwezig zijn. Bijvoorbeeld uw partner of een kennis. Maar dit mag bijvoorbeeld ook een inwonerondersteuner zijn. U kunt voor inwonersondersteuning zelf contact opnemen met Inwonersondersteuning Geldrop-Mierlo. De gemeente bespreekt met u het volgende: Wat kunt u nog zelf? Wat kunnen mensen in uw omgeving voor u doen? Zijn er gemeentelijke of andere voorzieningen die uw probleem kunnen oplossen?

Jonge mantelzorgers

Je broertje is vaak onrustig en leidt je af met je huiswerk. Je vader is ziek en jullie leven draait om hem. Je broer heeft kanker en je maakt je zorgen om hem. Je moeder is vaak somber en jij maakt de lunch. Je zus heeft een spierziekte en je helpt haar.

In al deze situaties groei je op met iemand die zorg nodig heeft en om wie je veel geeft. Dan ben je een jonge mantelzorger. Het gaat om ‘lichte’ mantelzorg. Vaak minder dan 1 uur per week. Maar het kan veel invloed hebben op je leven. Misschien gaat het daarom op school of daarbuiten een beetje anders… Misschien voel je je wel anders of heb je het gevoel dat niemand je echt begrijpt.

Problemen voorkomen

Er kunnen veel problemen op lange termijn worden voorkomen als op tijd ge­zien wordt dat jij een jonge mantelzorger bent. De situatie waarin jij en je omgeving zitten, is soms zo vanzelfsprekend, dat het lastig is om hier uit te komen. Dit kan ervoor zorgen dat jij er zelf onder gaat lijden. Daarom is het goed om ondersteuning te zoeken zodat jij, jullie, ontlast worden. Als jonge mantelzorger sta je er niet alleen voor. Het CMD is er ook voor jou!

Stoom afblazen? 

Om ervoor te zorgen dat je jouw verantwoordelijkheden kunt volhouden organiseert LEV Geldrop-Mierlo een aantal keer per jaar leuke activiteiten en is er ook een waarderingsactie. Op die manier ontmoet je andere jonge mantelzorgers en als je het fijn vindt kun je ervaringen delen. De coördinator mantelzorg van LEV Geldrop-Mierlo is er ook om je de weg te wijzen bij andere vragen. Je kunt je bij LEV Geldorp-Mierlo melden via onderstaande knop.

LEV Geldrop-Mierlo