Gladheidbestrijding
Op 1 november is het gladheidsbestrijding-seizoen weer gestart. In oktober hebben onze collega’s van de buitendienst een zogenaamde ‘Vlootschouw’ gehouden. Al het materiaal is getest en alles is weer klaar voor gebruik! De actuele kaart van de strooiroutes is hieronder te vinden.
Strooiroutes
De gemeente moet gladheid op wegen binnen de bebouwde kom bestrijden. De gemeente strooit als de wegen glad worden door bevriezing, sneeuw of ijzel. Hiermee probeert de gemeente gevaarlijke situaties op gladde wegen en fietspaden te voorkomen.
De gemeente strooit op doorgaande routes, zoals hoofdwegen en fietspaden, busroutes en toegangswegen tot wijken. U vindt de verschillende routes hieronder.
Strooien en sneeuwruimen
Gladheidbestrijding gebeurt door te strooien en door sneeuw te ruimen. Het strooien doet de gemeente zoveel mogelijk preventief. Sneeuwruimen kan alleen achteraf, dus na een sneeuwbui. Hierbij worden 5 wagens tegelijk ingezet. De strooiroutes starten op de werf aan de Ambachtweg in Mierlo. Hier staan de strooimachines gestald en is ook de zoutopslag.
Gemiddeld duurt een strooiactie drie uur. Het sneeuwruimen gebeurt met speciaal sneeuwruimmaterieel en gaat veel langzamer dan strooien. Als we op alle strooiroutes ook sneeuwruimen duurt de gehele actie ongeveer zes uur.
Zelf strooien
De voetgangersgebieden, woonstraten en trottoirs strooit de gemeente niet. Het strooien heeft hier weinig effect. Doordat er weinig verkeer is, duurt het lang voordat het zout gaat werken. De trottoirs kunnen we niet strooien, omdat de trottoirtegels niet genoeg draagkracht hebben voor de zware machines die we gebruiken bij het strooien.
Omdat de gemeente helaas niet overal kan komen vragen wij u uw eigen trottoir schoon te maken. Help uw buren als zij slecht ter been zijn. Zorg dat u altijd voldoende zout om te strooien in huis hebt. Dan kunt u het trottoir voor uw woning sneeuw- en ijsvrij houden. Strooizout is meestal verkrijgbaar bij bouwmarkten en tuincentra. De gemeente verstrekt geen zout aan particulieren of bedrijven en organisaties
Strooizout moet echter altijd met mate worden gebruikt, want in grote hoeveelheden is het schadelijk voor het milieu. Als het dooit zakt het smeltwater in de bodem en als er teveel strooizout is achtergebleven, kan het de wortels van bomen en struiken aantasten.
Vragen over gladheidbestrijding?
Heeft u een vraag over gladheidbestrijding of wilt u een klacht indienen hierover? Neem dan contact op met de gemeente via het e-mailadres gemeente@geldrop-mierlo.nl of via het telefoonnummer 040 289 38 93.