Bibob-onderzoek 

De gemeente Geldrop-Mierlo zet zich in voor een prettige en veilige leef- en werkomgeving. Daarom vinden we het belangrijk, als we meewerken aan verzoeken of aanvragen, dat we te maken hebben met integere partijen. We maken gebruik van de mogelijkheden van de Wet Bibob (Wet Bevordering Integriteitsbeoordelingen door het Openbaar Bestuur) om te voorkomen dat we onbedoeld criminele activiteiten faciliteren. We willen onze eigen integriteit beschermen. Ook willen we de concurrentiepositie van eerlijke, betrouwbare ondernemers beschermen. Een Bibob-onderzoek kan worden uitgevoerd bij een aanvraag en tijdens onderhandelingen of een gunningsprocedure, maar kan ook op een later moment, bijvoorbeeld als de vergunning of subsidie al is verleend of er een overeenkomst is gesloten.  

Wanneer een Bibob-onderzoek? 

De gemeente kan een Bibob-onderzoek uitvoeren bij: 

  • Beschikkingen. Hierbij gaat het om vergunningen zoals die in het kader van de Alcoholwet, exploitatievergunningen en omgevingsvergunningen; 
  • subsidie in het kader van de algemene subsidieverordening; 
  • overheidsopdrachten; 
  • vastgoedtransacties. 

Wat houdt een Bibob-onderzoek in? 

Een Bibob-onderzoek begint met een eigen onderzoek door de gemeente. U ontvangt hiervoor een Bibob-vragenformulier van de gemeente.  Dit formulier vult u volledig in, ondertekent u en stuurt u - samen met de gevraagde informatie – terug naar de gemeente.  

De gemeente bekijkt het ingevulde Bibob-vragenformulier, de bijgevoegde bijlagen en open bronnen zoals het Handelsregister of het Kadaster. Zo willen we onder andere inzichtelijk krijgen wie allemaal zijn betrokken. Ook willen we een volledig beeld krijgen van de omstandigheden waaronder de activiteiten plaatsvinden en de zeggenschap hierover. In sommige gevallen worden er nog aanvullende gegevens gevraagd.  

Het is belangrijk om alle gevraagde gegevens te verstrekken 

Geeft u de gevraagde informatie niet? Dan krijgt u eerst de gelegenheid om die informatie alsnog te geven. Weigert u dit te doen, dan kan uw aanvraag buiten behandeling gesteld worden of kunnen de onderhandelingen afgebroken worden.  

Er is sprake van regionale samenwerking 

Criminelen laten zich niet weerhouden door gemeentegrenzen. Regionaal wordt intensief samengewerkt ter versterking van de weerbaarheid tegen ondermijnende criminaliteit.  

Het Landelijk Bureau Bibob kan om advies worden gevraagd 

Heeft de gemeente na het eigen onderzoek nog twijfels? Dan kan het Landelijk Bureau Bibob worden gevraagd om een advies uit te brengen. De gemeente informeert u hierover per brief. U kunt geen bezwaar of beroep indienen tegen inschakeling van het Landelijk Bureau Bibob. Wel kunt u uw vergunningaanvraag intrekken of onderhandelingen afbreken. Het Landelijk Bureau Bibob valt onder het Ministerie van Justitie. Door het Landelijk Bureau Bibob kan worden gevraagd om aanvullende gegevens. Het Landelijk Bureau Bibob adviseert de gemeente over de mate van gevaar op misbruik van vergunningen, subsidies, aanbestedingen en vastgoedtransacties. De procedure om te komen tot een beschikking of overeenkomst wordt langer op het moment dat Landelijk Bureau Bibob onderzoek gaat doen en van het bureau een advies wordt afgewacht. 

Uitkomst Bibob-onderzoek 

Komt er niets uit het onderzoek, dan is er op basis van de Wet Bibob geen belemmering om een vergunning te verlenen of overeenkomst aan te gaan. Blijkt uit het Bibob-onderzoek dat er gevaar bestaat dat de gemeente criminele activiteiten faciliteert, dan kunnen wij een aanvraag tot vergunning of subsidie weigeren, gunning van een opdracht weigeren of we kiezen ervoor om geen vastgoedtransactie aan te gaan. We kunnen ook lopende vergunningen/subsidies intrekken, een gegunde opdracht intrekken en een al aangegane vastgoedtransactie ontbinden.  

Ook als een strafbaar feit is gepleegd om de vergunning of subsidie te krijgen of tot een overheidsopdracht of vastgoedtransactie te komen, kunnen we weigeren. Hierbij valt te denken aan bijvoorbeeld valsheid in geschrifte of omkoping. Ook vanwege een ernstig vermoeden van zo'n strafbaar feit mag de gemeente weigeren. 

Bibob-beleid

De Beleidsregel Wet Bibob gemeente Geldrop-Mierlo 2025 vindt u hier op de website van Overheid.nl.

Meer informatie 

Hebt u een vraag of wilt u meer informatie over Bibob? Neem dan contact op met de Bibob-coördinator.

Interessante websites