Besluitenlijst 17 december 2024

Aanwezig

de heer J.C.J. van Bree, burgemeester, de heer F.J.M.C. Stravers, wethouder, de heer J.A.T.M. van de Laar, wethouder, de heer P.J. Looijmans, wethouder, mevrouw M.J. Sanders - de Jonge, wethouder, de heer G.J.A.H. van Gestel, wethouder, de heer N.J.H. Scheltens, gemeentesecretaris, mevrouw N. van der Werf, notulist

1

 

Besluitenlijst B&W-vergadering d.d. 10 december 2024

De besluitenlijst van de openbare collegevergadering van 10 december 2024 wordt conform vastgesteld.

2

 

Adviesnota DVO Taal en Inburgering Onderwijsroute

Voor inkoop van de Onderwijsroute (MBO, HBO en WO) in het kader van inburgering, trekken 20 gemeenten in regio Zuidoost-Brabant samen op. Daarvoor is in 2021 een Dienstverleningsovereenkomst met Eindhoven afgesloten. Deze werkt naar behoren. De regiogemeenten willen deze samenwerking voortzetten in de jaren 2025-2029. Daarvoor moet een dienstverleningsovereenkomst worden getekend en mandaat en volmacht worden verleend aan gemeente Eindhoven.

Het college besluit:
1. De dienstverleningsovereenkomst “Dienstverleningsovereenkomst Taal & Inburgering” met betrekking tot de regionale inkoop van de onderwijsroutes MBO, HBO en WO voor vergunninghouders van 1 januari 2025 tot en met 31 december 2029 vast te stellen onder gelijktijdige beëindiging van de Dienstverleningsovereenkomst Regionale Inkoop Inburgering Zuidoost- Brabant (2020-2025).
2. In te stemmen met verlenen van mandaat aan het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Eindhoven, ieder voor zover het zijn bevoegdheden betreft, conform het Mandaatbesluit DVO Taal en Inburgering Geldrop-Mierlo als bedoeld in bijlage 3, om:
a. namens de gemeente Geldrop-Mierlo te beslissen tot het aangaan of beëindigen van overeenkomsten met dienstverleners betreffende de Onderwijsroute MBO, Onderwijsroute HBO en Onderwijsroute WO zoals beschreven in de dienstverleningsovereenkomst bedoeld in beslispunt 1;
b. te beslissen tot het wijzigen van de overeenkomsten bedoeld onder a. onder voorwaarde dat
i. de deelnemende gemeenten vóór die wijzigingen hierover tijdig en gemotiveerd zijn geïnformeerd; en
ii. die wijziging per overeenkomst een financiële impact heeft van minder dan 10% van de totale opdrachtwaarde per kalenderjaar voor alle aan de dienstverleningsovereenkomst deelnemende gemeenten van Dienstverlenings-overeenkomst Taal & Inburgering.
3. De burgemeester te verzoeken om volmacht te geven aan de burgemeester van de gemeente Eindhoven, met het recht van assumptie en substitutie, om de in beslispunt 2 genoemde overeenkomsten te ondertekenen en de gemeente Geldrop-Mierlo daarin te vertegenwoordigen, conform het Mandaatbesluit DVO Taal en Inburgering Geldrop-Mierlo als bedoeld in bijlage 3. 
4. Toestemming te verlenen aan het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Eindhoven om, ieder voor zover het zijn bevoegdheden betreft, ondermandaat te verlenen aan ondergeschikten voor de bevoegdheden als bedoeld in beslispunten 2 en 3 conform het Mandaatbesluit DVO Taal en Inburgering Geldrop-Mierlo als bedoeld in bijlage 3.

3

 

Adviesnota RIB Pactum

We willen de raad op de hoogte houden van de laatste ontwikkelingen rondom Pactum.

Het college besluit in te stemmen met het verzenden van bijgevoegde Raadsinformatiebrief aan de gemeenteraad.

4

 

Adviesnota RIB Toezichthouder 2024

Het Plan van Aanpak van de regionale toezichthouder wordt ter kennisgeving verstuurd aan de gemeenteraad.

Het college besluit in te stemmen met het verzenden van bijgevoegde Raadsinformatiebrief aan de gemeenteraad.

5

 

Adviesnota RIB clientenparticipatie PlusTeam

Het betreft een raadsinformatiebrief om daarin de beantwoording op de 3 toezeggingen die eerder zijn gedaan door de wethouder over de clintenparticipatie bij het PlusTeam.

Het college besluit in te stemmen met het verzenden van de bijgevoegde raadsinformatiebrief aan de gemeenteraad.

6

 

Uitvoering- en handhavingsstrategie VTH Geldrop-Mierlo 2025-2028

Vergunningverlening, toezicht en handhaving (VTH) zijn essentiële werkzaamheden voor een gemeente in relatie tot inwoners en ondernemers. Deze taakvelden zijn divers: van inwoners die iets aan de buitenkant van hun woning willen veranderen tot controles op de Alcoholwet bij ondernemers. In deze Uitvoering- en handhavingsstrategie leggen we uit welke taken wij als gemeente uitvoeren binnen het taakveld VTH, waar we de komende vier jaar op focussen en hoe we dit realiseren.

Het college besluit:
1. In te stemmen met de Uitvoering- en handhavingsstrategie VTH Geldrop-Mierlo 2025-2028. 
2. De Raad door middels van bijgevoegde raadsinformatiebrief te informeren. 
3. De provincie Noord-Brabant hierover te informeren.

7

 

Adviesnota busbaan Mierloseweg

In het regionale Bereikbaarheidsakkoord is de realisatie van een busstrook op de Mierloseweg opgenomen (wegvak Grote Bosweg-Dwarsstraat). Het project is eveneens opgenomen in het activiteitenplan voor de jaarschijf 2024 met een bedrag van € 530.000,-. Cofinanciering vanuit het Bereikbaarheidsakkoord is in beginsel mogelijk, zolang de financiële middelen vanuit dat budget toereikend zijn. Het is daarom van belang dat dit project zo spoedig mogelijk verder in procedure wordt gebracht. Hiertoe dienen wij nu de formele inspraak ter hand te nemen waarna het project verder voorbereid en uitgevoerd kan worden. Uitvoering van het project is voorzien in 2025.

Het college besluit:
1. In te stemmen met het voorlopig ontwerp voor de aanleg van een busstrook op de Mierloseweg (wegvak Grote Bosweg-Dwarsstraat).
2. Het voorlopig ontwerp vrij te geven voor de inspraak.

8

 

Adviesnota Evaluatie en voorzetting regionale geschillen commissie GM

Per 1 januari 2021 is de regionale geschillencommissie Brabant-Zuidoost (verder: de commissie) gestart. Hier zijn circa 30 gemeenten/gemeenschappelijke regelingen bij aangesloten om uitvoering te geven aan artikel 11.5 van de Cao Gemeenten/Cao SGO. Recent is er geëvalueerd en wordt voorgesteld om te verlengen.

Het college besluit:
1. In te stemmen met de gewijzigde samenwerkingsovereenkomst regionale geschillencommissie Brabant-Zuidoost (artikel 5). 
2. In te stemmen met het gewijzigde reglement regionale geschillencommissie Brabant-Zuidoost (artikel 3.3, 3.9 en 3.10). 
3. In te stemmen om de eis voor het benoemen van een voorzitter aan te passen (artikel 3.3 van het reglement regionale geschillencommissie Brabant-Zuidoost).

9

 

Adviesnota Actualisatie Bibob-beleid

De Wet bevordering integriteitsbeoordelingen door het openbaar bestuur (Wet Bibob) is een bestuursrechtelijk instrument ter bescherming van de integriteit van het gemeentebestuur. De inzet van het instrument draagt bij aan de aanpak van ondermijning. Binnen de zes gemeenten van het Basisteam Dommelstroom wordt intensief samengewerkt ter versterking van de weerbaarheid tegen ondermijnende criminaliteit. Dit is ook gebeurd bij de (actualisering van de) voorliggende Bibob-beleidsregel. Taskforce-RIEC heeft dit proces ondersteund door de inzet van juridische expertise. Om ondermijning zoveel mogelijk tegenstand te bieden is het belangrijk dat de basis op orde is. De Brabantse norm weerbare overheid verlangt ook dat de Brabantse gemeenten zorgen voor actueel Bibob-beleid, waarin alle overheidsbeslissingen zijn opgenomen die onder de toepassing van de Wet Bibob vallen. Het tot nu toe geldende Bibob-beleid ziet hier ook op toe, maar is verouderd. Wetswijzigingen hebben aanleiding gegeven voor actualisatie van het Bibob-beleid.

Het college besluit:
1. De Beleidsregel Wet Bibob gemeente Geldrop-Mierlo 2025 vast te stellen en in werking te laten treden per 1 januari 2025. 
2. De Beleidsregel Wet Bibob gemeente Geldrop-Mierlo 2021 in te trekken en gelijktijdig met het in werking treden van Beleidsregel Wet Bibob gemeente Geldrop-Mierlo 2025 te laten vervallen. 
3. De gemeenteraad over de vaststelling van de Beleidsregel Wet Bibob gemeente Geldrop-Mierlo 2025 te informeren conform bijgevoegd concept raadsinformatiebrief.

10

 

Adviesnota Handboek Kabels en Leidingen 2025

In de Verordening Ondergrondse Infrastructuur (VOI) zijn regels opgenomen rond het proces van aanleg en beheer van ondergrondse infrastructuren. Deze regels zijn vrij abstract geformuleerd. Voor de dagelijkse praktijk is een set nadere regels verder uitgewerkt in een Handboek Kabels en Leidingen. Het oude Handboek dateert uit 2018 en behoeft een actualisatie.

Het college besluit het Handboek Kabels en Leidingen 2025 vast te stellen en gelijktijdig het Handboek Kabels en Leidingen 2018 in te trekken.

11

 

Adviesnota BOB Bogardeind 112

Bezwaar tegen het verlenen van een omgevingsvergunning voor het verbouwen van een café met poolzaal naar poolcentrum aan de Bogardeind 112.

Het college besluit:
1. Het bezwaarschrift ontvankelijk te verklaren. 
2. Het bezwaarschrift ongegrond te verklaren. 
3. Bezwaarmakers mede te delen dat tegen dit besluit beroep openstaat bij de rechtbank.

12

 

Adviesnota beslissing op bezwaar Beneden Beekloop

Op 29 april 2024 is een omgevingsvergunning verleend aan de gemeente voor het rooien van twee moeraseiken op een perceel aan de Beneden Beekloop nabij huisnummer 65 te Geldrop in verband met oude stormschade. Hiertegen is een bezwaarschrift ingediend. De gemeente heeft een extern adviseur een nader onderzoek laten uitbrengen. Deze concludeert dat het rooien van deze bomen niet noodzakelijk is, maar dat het wel verstandig is om één boom terug te zetten naar ca. 18 meter hoogte. Dit in verband met risico op takbreuk. De Commissie voor Bezwaarschriften adviseert het bestreden besluit te herroepen ofwel de motivering van het besluit nader aan te vullen. Het primaire besluit is onvoldoende gemotiveerd richting het gemeentelijk beleidskader (Groenbeleidsplan en Module Boombeheer).

Het college besluit:
1. Het bezwaarschrift ontvankelijk te verklaren. 
2. Het bestreden besluit van 29 april 2024 te herroepen. 
3. De gevraagde vergunning te weigeren voor zover het boom 26313 betreft. 
4. De gevraagde vergunning bij heroverweging te verlenen voor de boom met nummer 12367, met dien verstande dat deze vergunning zich beperkt tot het terugzetten van de boom tot een hoogte van ca. 18 meter. 
5. Daarbij te bepalen dat er in verband hiermee geen vervangende aanplant hoeft plaats te vinden.

13

 

Adviesnota beslissing op bezwaar tegen kapvergunning amberboom Gruttostraat

Op 12 juli 2024 is een vergunning verleend voor het rooien van een amberboom aan de Gruttostraat. Hiertegen is een bezwaarschrift ingediend. De Commissie voor Bezwaarschriften adviseert het betreden besluit in stand te laten onder aanvulling van de motivering. Volgens de Module Bomenbeheer kan een boom gekapt worden als de conditie slecht is. In dit geval is door storm in het verleden een plakoksel uitgebroken. Hierdoor is de stam ongeveer halverwege beschadigd. Het gaat daarnaast om een amberboom die van nature takbreukgevoelig zijn. Onder de boom worden auto's geparkeerd. Dit alles tezamen maakt dat de conditie van deze attentieboom als 'slecht' moet worden geclassificeerd. Daarmee is het vervangen ervan in overeenstemming met het beleid. Er is tevens een herplantplicht opgelegd.

Het college besluit:
1. Het bezwaarschrift ontvankelijk te verklaren. 
2. Het bestreden besluit, de kapvergunning, in stand te laten, onder aanvulling van de motivering.

14

 

Adviesnota verkoop strookje grond grenzend aan Spaarpot 116

In het kader van de bedrijfsvoering van het recyclingbedrijf gevestigd aan de Spaarpot 116 heeft de eigenaar gevraagd naar de mogelijkheid tot aankoop van een strookje grond grenzend aan zijn bedrijf.

Het college besluit in te stemmen met: 
1. De verkoop van een strookje grond kadastraal bekend gemeente Geldrop sectie H nummer 501 gedeeltelijk totaal groot plm. 277 m2 voor de koopsom van €195,- per m2 k.k. 
2. De inhoud van de koopovereenkomst.

15

 

Voorblad collegevoorstel Stand van zaken ontwikkeling Veilingterrein

In de bijgevoegde RIB wordt de stand van zaken met betrekking tot de ontwikkeling op het Veilingterrein in Mierlo toegelicht. Dit naar aanleiding van een toezegging van het college om de raad hierover te informeren.

Het college besluit in te stemmen met bijgevoegde raadsinformatiebrief en deze door te geleiden naar de Raad.

16

 

Adviesnota straatnaamwijziging Het Achterom

Het college heeft eerder besloten dat het parkeerterrein achter de Korte Kerkstraat kan worden aangewezen voor parkeerregulering. Om dit besluit te implementeren en duidelijk te communiceren naar burgers en bezoekers, is het noodzakelijk om een officiële straatnaam aan het parkeerterrein toe te kennen.

Het college besluit in te stemmen met de straatnaam “Het Achterom”.

17

 

Adviesnota Leidraad Beeldkwaliteitsplannen

De afgelopen jaren zijn verschillende beeldkwaliteitsplannen aan de raad voorgelegd. Dit riep vaak de vraag op wanneer en waarom beeldkwaliteitsplannen toegepast moeten worden. In de raadsvergadering van 25 maart 2024 heeft wethouder Van Gestel een toezegging gedaan om duidelijkheid te geven omtrent beeldkwaliteitsplannen. Op 4 oktober is er een update gegeven aan de raad dat aan een leidraad gewerkt werd en deze eind van dit jaar af zou zijn. De leidraad is nu gereed. Met bijgevoegde raadsinformatiebrief en leidraad willen we de raad op de hoogte brengen en een helder kader bieden voor de nut en noodzaak van beeldkwaliteitsplannen.

Het college besluit:
1. In te stemmen met de Leidraad Beeldkwaliteitsplannen. 
2. In te stemmen met de raadsinformatiebrief die is bijgevoegd.

18

 

Voorblad collegevoorstel beeldvormende sessie parkeerterrein De Meent

De raad heeft op 22 april besloten dat parkeerterrein De Meent wordt ingezet als locatie voor het realiseren van meer parkeerplaatsen. In de beeldvormende sessie tijdens de commissie Ruimte op 3 februari willen we de uitkomsten van het onderzoek naar de mogelijkheden toelichten aan de hand van een presentatie. Deze presentatie is reeds op 10 december met uw college besproken.

Het college besluit:
1. In te stemmen met bijgevoegde memo. 
2. Bijgevoegde memo met agendaverzoek door te geleiden naar de commissie Ruimte.

19

 

Adviesnota Van Empel

Een bezwaar is ingediend tegen het verlengen van een vergunning voor het plaatsen van 5 units/containers aan de Columbusstraat ten behoeve van renovatiewerkzaamheden aan woningen in wijk de Coevering van 28 mei 2024 t/m 31 december 2024. Bezwaarmaker had eerder hinder ondervonden van de containers, het bouwverkeer en het geluid.

Het college besluit:
1. Het bestreden besluit te herroepen en een herzien besluit te nemen waarbij ontheffing wordt verleend voor de toegestane periode van twee weken. 
2. Niet te kiezen om het verzoek voor ontheffing te beschouwen als een steeds repeterende aanvraag en een ontheffing te verlenen voor steeds een periode van twee weken tot het einde van de periode.

20

 

Uitnodigingen, te bespreken in B&W-vergadering d.d. 17 december 2024

De uitnodigingen worden voor kennisgeving aangenomen.

21

 

Overzicht representatie vanaf 17 december 2024

Het overzicht representatie wordt voor kennisgeving aangenomen.

22

 

Adviesnota Addendum en samenwerkingsovereenkomst JeugdzorgPlus 2025

De 5 jeugdhulpregio’s in Oost-Brabant (Midden-Brabant, Noordoost Brabant en Brabant Zuidoost) en Noord- en Midden-Limburg vormen samen het landsdeel Zuidoost Nederland. Het landsdeel Zuidoost Nederland kopen JeugdzorgPlus gezamenlijk in. De huidige overeenkomst loopt van 2021 tot en met 31 december 2024. Voor 2025 is mondeling een éénjarige verlenging overeengekomen met de aanbieders. Het aangaan van deze verlenging is in een Addendum en een verlenging van het samenwerkingsconvenant voor het contractmanagement belegd en ligt nu voor ter besluitvorming.

Het college besluit:
1. In te stemmen met de verlenging van de overeenkomst JeugdzorgPlus landsdeel Zuidoost Nederland voor één jaar.
2. In te stemmen met de bijgevoegde addenda JeugdzorgPlus landsdeel Zuidoost 2025 met de aanbieders Pactum (locatie Zetten en Deurne) en Via Jeugd. 
a. Via Jeugd: in te stemmen met het mixtarief per etmaal van € 796,70 en de beschikbaarheid van 25 plekken voor het landsdeel Zuidoost. 
b. Pactum Deurne: in te stemmen met het mixtarief per etmaal van € 879,22 en de beschikbaarheid van 30 plekken voor het landsdeel Zuidoost. 
c. Pactum Zetten: in te stemmen met het mixtarief per etmaal van € 901,97 en de beschikbaarheid van 26 plekken voor het landsdeel Zuidoost. 
d. In te stemmen met het vervallen van de regeling exceptionele kosten. 
e. In te stemmen om het tarief voorwaardelijke machtiging bij te stellen naar prijspeil 2025. 
f. In te stemmen met het opnemen van een optie in het Addendum dat Via Jeugd maximaal twee groepen met groepsgrootte zes jeugdigen mag verplaatsen in 2025, na overleg en met instemming vooraf van landsdeel Zuidoost. 
3. In te stemmen met een verlenging van één jaar van het samenwerkingsconvenant contractmanagement JeugdzorgPlus landsdeel Zuidoost 2021-2024. 
4. Een additionele structurele bijdrage van € 218.000 beschikbaar te stellen en deze ten laste te brengen van het begrotingssaldo. 
5. De additionele structurele bijdrage van €218.000 te verwerken in de eerste tussentijdse rapportage 2025.