Meedoen, bezig blijven en leuke dingen ondernemen. Er is veel wat u kunt doen, alleen of met anderen. Zoek een activiteit, word actief in de buurt, ga vrijwilligerswerk doen en ontmoet nieuwe mensen.

Of meer weten over wat er allemaal te doen is in Geldrop-Mierlo? Bezoek de website van Visit Geldrop-Mierlo via onderstaande button. Daar vindt u meer informatie over onder andere activiteiten, wandelroutes en informatiepunten in de gemeente.

Visit Geldrop-Mierlo

Bibliotheek

In de bibliotheek kunt u gratis boeken, kranten en tijdschriften lezen. Wilt u deze liever thuis lezen? Neem dan een abonnement. U kunt dan ook boeken, e-books (digitale boeken), cd's, dvd’s en games lenen.

In de bibliotheek worden vaak activiteiten georganiseerd, zoals een computercursus, concert of workshops. Kijk op de website van Bibliotheek Dommeldal voor bibliotheken in Geldrop en Mierlo. Bij de Onlinebibliotheek leent u vanuit huis e-books en luisterboeken.

Heeft u te weinig geld om een abonnement te betalen?

Kinderen krijgen meestal korting of een gratis abonnement. Vraag hier naar bij de bibliotheek. Bent u ouder dan 18 jaar? Misschien kunt u een bijdrage krijgen van de gemeente. Bel naar het CMD en vraag naar de Regeling Welzijnsactiviteiten.

Bel het CMD: 040 289 38 99

Leest u graag, maar kan dit niet door een beperking?

U kunt luisterboeken lenen bij de bibliotheek. De bibliotheek heeft ook de apparatuur die nodig is om de boeken af te luisteren. Of kijk eens bij Passend Lezen. Zij hebben boeken, kranten en tijdschriften in gesproken vorm, braille of grootletterdruk.

Kunt u niet (meer) zelf naar de bibliotheek?

Als u een abonnement op de bibliotheek heeft, kunt u vanuit huis e-books lenen bij de Onlinebibliotheek. Gaat u toch liever zelf naar de bibliotheek? Vraag dan hulp aan een familielid, vriend, kennis of buur. Is er niemand in uw omgeving die met u meewil? Misschien vindt u iemand via de website VoorelkaarinGeldrop-Mierlo.

Vrije tijd

Er zijn veel manier waarop u uw vrije tijd kunt besteden.

Sporten en bewegen

Het is belangrijk dat u in beweging blijft. Een half uurtje per dag bewegen zorgt voor een betere conditie en houdt u jong. Sport en bewegen is goed voor lichaam en geest! U ontmoet hierdoor ook andere mensen. Er zijn veel mogelijkheden om sportief bezig te zijn. Bijvoorbeeld met tennis, zwemmen, wandelen, fietsen, dansen en gym. U kunt alleen sporten, of in een groep. Kies iets wat u leuk vindt en doe mee.

Ziekte of beperking?

Heeft u een ziekte of beperking? Dan kunt u ook sporten, bijvoorbeeld met hulp van een therapeut. Er zijn genoeg verenigingen in Geldrop-Mierlo, ook voor ouderen of gehandicapten. Op OnzeWegwijzer leest u welke. Op de website van de gemeente staat een overzicht van onder andere sporthallen en sportparken. Op de website Alles over sport leest u hoeveel u moet bewegen om gezond te blijven.

Kijk voor fiets- en wandelroutes op de websites van Visit Geldrop-Mierlo.

Cultuur

Bezoekt u graag een theatervoorstelling, concert of bioscoop? Kijk voor informatie over voorstellingen op de websites van theaters, bioscopen of in kranten. Op de website van Visit Geldrop-Mierlo krijgt u veel tips over wat er allemaal te doen is in de gemeente.

Wilt u graag naar een museum? Met een museumkaart kunt u gratis naar 400 musea. U mag ook naar avondopenstellingen, lezingen en rondleidingen. Tijdens de jaarlijkse Open Monumentendag bezoekt u gratis musea, kerken en boerderijen.

Gaat u niet graag alleen?  Als u een museumkaart heeft, meldt u zich gratis aan voor MuseumkaartMatch. Kijk op de website Museumkaart voor meer informatie.

Cursus of hobby

Vindt u het leuk om nieuwe dingen te leren? Er zijn allerlei studies en cursussen, sommige zijn speciaal voor ouderen. Cursussen worden gegeven in de bibliotheek, in wijkcentra, buurthuizen of bij de seniorenvereniging. Heeft u interesse in computers? Dan kunt u onder andere terecht bij Stichting SeniorWeb Mierlo. Hier wordt, in een gemoedelijke sfeer, de helpende hand geboden bij het oplossen van kleine problemen met uw device, er worden interessante presentaties verzorgd en er zijn Clubbijeenkomsten speciaal gericht op Android-, Apple- of Windowsgebruikers

U kunt een nieuwe hobby zoeken. Dit kan van alles zijn, zoals vissen, handwerken, schilderen, zingen of toneelspelen. In uw buurt zijn misschien verenigingen en clubs waar u heen kunt. Op OnzeWegwijzer staan veel adressen.

Laag inkomen

Heeft u een laag inkomen en kunt u, of uw kind, hierdoor niet meedoen aan sociaal culturele of verenigingsactiviteiten? Misschien heeft u dan recht op de Regeling welzijnsactiviteiten van de gemeente. Of op de Regeling Jeugdsportfonds en Jeugdcultuurfonds. Lees hier meer over bij Minimaregelingen.

Een activiteit organiseren in uw buurt

Wilt u iets organiseren in uw buurt? Neem dan contact met één van de gebiedsregisseurs van de gemeente. Deze gaat samen met u aan de slag om de buurt prettiger te maken voor iedereen. Denk bijvoorbeeld aan het verbeteren van de contacten in de wijk, het tegengaan van eenzaamheid van ouderen, het organiseren van schoonmaakactie(s), buurt- of sportactiviteiten voor kinderen en/of ouderen. Er is nog veel meer mogelijk. Misschien kunt u ook een subsidie krijgen voor deze activiteiten. Kijk voor meer informatie bij Gebiedsgericht werken.

Andere mensen ontmoeten

Het is fijn om mensen om u heen te hebben. Leuke activiteiten zijn er bijna elke dag in een buurthuis of sociaal cultureel centrum bij u in de buurt. Bent u 65 jaar of ouder? Misschien is een seniorenvereniging iets voor u? Bij sportieve en culturele activiteiten komt u ook in contact met andere mensen. Kijk voor een overzicht op OnzeWegwijzer.

Samen is leuker!

Als u het lastig vindt om zelf op zoek te gaan naar activiteiten of om daar voor het eerst alleen naar toe te gaan, kunnen anderen u misschien helpen. Er zijn altijd wel mensen die u willen helpen. Misschien kennen zij iemand die bijvoorbeeld ook naar het wijkcentrum gaat. Of weten zij een leuke cursus voor u. Is iemand die u kent al lid van een vereniging of organisatie, dan kunt u een keer meegaan. Of u vraagt dit zelf aan iemand.

Vrijwilligerswerk kan ook helpen om andere mensen te ontmoeten. Lees meer bij Vrijwilligerswerk doen.

Eenzaamheid

Iedereen voelt zich weleens eenzaam. Als u zich vaak alleen voelt, dan is dat niet fijn. U kunt zich eenzaam voelen doordat u weinig contacten heeft. Dit heet sociale eenzaamheid. U kunt dan proberen om nieuwe contacten te maken, bijvoorbeeld door mee te doen aan activiteiten. Er is ook emotionele eenzaamheid. U kent wel genoeg mensen, maar u heeft hier niet echt verbinding mee. Misschien kunt u kijken hoe u uw bestaande contacten beter kunt onderhouden of verdiepen.

Een luisterend oor, een goed gesprek

Misschien wilt u gewoon eens met iemand praten als u zorgen, verdriet of problemen heeft. Soms lukt dat niet door uw eenzaamheid. Bij De Luisterlijn kunt u 24 uur per dag anoniem praten, chatten of mailen.Ouderen kunnen zich aanmelden voor de Zilverlijn van het Nationaal Ouderenfonds. Een vrijwilliger belt dan regelmatig op voor een praatje of goed gesprek. Met het Ouderenfonds kunt u bijvoorbeeld ook meegaan met een uitje. Meer informatie vindt u op de website van het Ouderenfonds.

Help een ander

Bent u zelf niet eenzaam, maar denkt u dat iemand in uw straat dat wel is? Nodig diegene eens uit voor een kopje koffie. Kleine dingen maken vaak al verschil! Kijk voor meer tips op Eentegeneenzaamheid.nl.

Boek-aan-huis service Bibliotheek Dommeldal

Niet iedereen is in staat om zelfstandig naar de bibliotheek te gaan, ook al wil diegene heel graag een goed boek of tijdschrift uitzoeken, om mee naar huis te nemen. Bibliotheek Dommeldal wil deze groep mensen graag - letterlijk - tegemoetkomen, zodat ook zij kunnen genieten van de mooiste en nieuwste boeken. Hiervoor introduceert Bibliotheek Dommeldal de Boek-aan-huis service. Misschien ben of ken jij iemand die hier gebruik van zou willen maken.

Wat is de Boek-aan-huis service?

De Boek-aan-huis service is voor mensen die niet zelf naar de bibliotheek kunnen komen. De boeken worden door vrijwilligers bij jou aan huis gebracht. Als je belangstelling hebt, legt de bibliotheek contact met een vrijwilliger van de Boek-aan-huis service. Samen overleggen jullie welke boeken je wil lezen en hoe vaak je nieuwe boeken wil lenen. Daarna komt de vrijwilliger eens in de 3 weken bij jou langs om de oude boeken op te halen en de nieuwe boeken af te geven.

Gratis voor bibliotheekleden

Je betaalt voor de Boek-aan-huis service enkel je lidmaatschap van de bibliotheek (een standaard of groot abonnement). Er zijn verder geen kosten verbonden aan deze service. Deze service is voor alle inwoners van de gemeenten Geldrop-Mierlo, Heeze-Leende, Nuenen c.a. en Son en Breugel.

Meld je aan bij de bibliotheek

Ben of ken jij iemand die hier graag gebruik van zou willen maken, of meer informatie zou willen ontvangen? Meld je dan gratis en vrijblijvend aan via telefoonnummer 040-2862805 of via info@bibliotheekdommeldal.nl