Zes gemeenten in Dommelstroom actualiseren gezamenlijk Bibob-beleid

De Dommelstroom-gemeenten Cranendonck, Geldrop-Mierlo, Heeze-Leende, Nuenen, Son en Breugel en Valkenswaard werken samen om zich weerbaarder te maken tegen ondermijnende criminaliteit. Dat doen zij onder meer door gezamenlijk beleid op het gebied van de Wet bevordering integriteitsbeoordelingen door het openbaar bestuur (de Wet Bibob).  Wetswijzigingen gaven aanleiding om dit Bibob-beleid te actualiseren. Dat is nu gebeurd. 

Wat is de Wet Bibob?  

De Wet Bibob is een bestuursrechtelijk instrument ter bescherming van de integriteit van het gemeentebestuur. De inzet van het instrument draagt bij aan de aanpak van ondermijnende criminaliteit en georganiseerde misdaad. De Wet Bibob kan worden toegepast bij een groot aantal overheidsbeslissingen, zoals bij vergunningen, subsidies, overheidsopdrachten en vastgoedtransacties. Op grond van de Wet Bibob kan onderzoek worden gedaan. Wanneer ernstig gevaar bestaat dat bijvoorbeeld met een vergunning of subsidie strafbare feiten worden gepleegd of uit strafbare feiten verkregen voordelen worden benut, kan een vergunning of subsidie worden geweigerd of ingetrokken. Ernstig gevaar voor dergelijk misbruik kan ook reden zijn om onderhandelingen te beëindigen of een overeenkomst te ontbinden. 

Samenwerking maakt weerbaarheid groter

Doordat de zes Dommelstroomgemeenten samen optrekken worden we samen weerbaarder tegen ondermijning. Criminelen laten zich niet weerhouden door gemeentegrenzen en gaan vaak op zoek naar zwakke plekken. Omdat de beleidsregel gezamenlijk door de Dommelstroom-gemeenten wordt vastgesteld, houden we de dijken even hoog en wordt het waterbedeffect voorkomen. Het waterbedeffect houdt in dat criminelen zich met hun activiteiten verplaatsen naar andere (nabijgelegen) gemeenten, waar het beleid minder streng is.  

Waarop is het Bibob-beleid van toepassing?  

Om ondermijning zoveel mogelijk tegenstand te bieden is het belangrijk dat de basis op orde is. Met de nieuwe beleidsregel wordt hieraan voldaan. De “Beleidsregel Wet Bibob gemeente Geldrop-Mierlo 2025” ziet toe op: beschikkingen (zoals o.a. alcoholvergunningen en omgevingsvergunningen), subsidies, vastgoedtransacties en overheidsopdrachten.  

Vanaf wanneer geldt het nieuwe Bibob-beleid? 
De “Beleidsregel Wet Bibob gemeente Geldrop-Mierlo 2025” treedt in werking op 1 januari 2025 na bekendmaking in het digitale Gemeenteblad op overheid.nl. Het is niet mogelijk om tegen een beleidsregel bezwaar te maken.