Vertel eens… wat vindt u van uw wijk?

“Geldrop-Mierlo is een echte woongemeente, waar het welzijn van de inwoners centraal staat en waar welvaart voor iedereen bereikbaar is. De sfeer is goed, er zijn volop voorzieningen, er is reuring in de centra en er is voor iedereen een veilige en prettige leefomgeving.”

Een veilige en prettige leefomgeving voor iedereen. Wijken waar mensen graag wonen, waar genoeg te doen is en waar men naar elkaar omkijkt. Dit is de toekomst waar de gemeente aan wil werken. Samen met partners, met ondernemers en (vooral) met inwoners.

Maar er bestaan toch al wijkplannen?

Inderdaad. De afgelopen jaren stelden we enkele wijkplannen op. Maar de ervaringen zijn wisselend. Daarom kijk we hoe het in de toekomst beter kan. Elke wijk is anders, heeft andere kwaliteiten en zorgen. Dat vraagt om een aanpak op maat. Daarom brengen we eerst de wijken in beeld. Wat is er nodig en waar is behoefte aan? Moeten we aandacht geven aan het onderhoud van het groen? Of is veiligheid juist een thema dat leeft? Het is allebei belangrijk natuurlijk. Maar het vraagt om een andere aanpak. Door onderscheid te maken, creëren we een aanpak die recht doet aan wat speelt in een wijk.

Natuurlijk gaan we door met de wijkplannen die al bestaan. Maar voor een goed vervolg op die wijkplannen brengen we nu ook Braakhuizen-Zuid, Skandia-Hulst en Mierlo-Zuidoost in beeld.

Hoe brengen we de wijken in beeld?

Om een compleet beeld te vormen kijken we vanuit verschillende invalshoeken naar de wijken. We combineren bestaande gegevens (data) met de meningen en behoeftes van inwoners.

Welke gegevens worden gebruikt?

We gebruiken verschillende gegevens uit verschillende bronnen. Bijvoorbeeld:

  • Sociale index
    De sociale index is een monitor gebaseerd op bestaande data uit verschillende bronnen zoals GGD, CBS en de gemeente. Deze data wordt gebruikt om te beoordelen hoe wijken scoren op de thema’s leefbaarheid, jeugd, toerusting en kwetsbaren. Het geeft een beeld hoe het in sociaal opzicht gaat met de wijk en haar bewoners.
  • Leefbaarheid- en Veiligheidsmonitor
    De leefbaarheid- en veiligheidsmonitor geeft inzicht in de huidige leefbaarheid en veiligheid van Geldrop-Mierlo. Het bevat harde cijfers zoals het aantal incidenten en misdrijven. Deze cijfers komen uit politieregistratie. Er is ook een zogenoemde ‘zachte’ kant op basis van de beleving en mening van inwoners.
  • Kerncijfers
    Naast sociale index en veiligheidsmonitor zijn nog veel meer data beschikbaar. We maakten hierin een selectie gemaakt van die data die helpen de wijken echt goed in beeld te krijgen. Denk hierbij aan leeftijdsopbouw, verdeling opleidingsniveau en percentage sociale huur.

Waarom en hoe gaan jullie de behoefte van inwoners peilen?

Met bovengenoemde data krijgen we al een aardig beeld. Toch vinden we het ook belangrijk te weten wat inwoners zelf vinden. Dat doen we met een korte vragenlijst: een flitspeiling. Woon je graag in de wijk? Wat is er fijn? Waar moeten we aandacht aan besteden? De vragenlijst kan worden ingevuld worden door jong en oud, want elke mening telt.

Heb je de vragenlijst nog niet ingevuld? Klik dan hieronder op de knop en doe het alsnog. Het duurt maar 5 minuten. Alvast bedankt!

Enquête

Wat doen jullie dan met deze gegevens en met de resultaten van de enquête?

We bestuderen de gegevens en maken een samenvatting per wijk. Wat is er nodig in de wijk en waar is behoefte aan? Iedere wijk kent andere behoeften. Als we dat in beeld hebben, bedenken we een aanpak die daarop aansluit. Mogelijk in de vorm van een wijkplan. Maar misschien is een andere aanpak beter. We maken ook een planning voor de komende jaren zodat we weten welke wijken in welk jaar aan de beurt zijn.

Worden de gegevens en resultaten openbaar?

Natuurlijk delen we alle gegevens en uitkomsten met u. Dat doen we op deze website. We plaatsen de sociale index, de veiligheidsmonitor, de kerncijfers en de resultaten van de enquête. We maken een samenvatting per wijk. Per wijk staan de belangrijkste uitkomsten dan overzichtelijk bij elkaar.

QR-code

Je kan de enquête ook invullen door onderstaande QR-code te scannen met je mobiele telefoon.