Verknal het niet voor jezelf of een ander, houd de jaarwisseling veilig en gezellig!

Het einde van het jaar is in zicht! Om de jaarwisseling feestelijk, maar vooral ook veilig en prettig te laten verlopen leest u in dit artikel alles over de jaarwisseling en hoe u kunt meehelpen de jaarwisseling veilig en gezellig te laten verlopen!

Vuurwerkregels

Omdat vuurwerk een gevaarlijke en explosieve stof is, zijn er regels opgesteld voor de opslag, verkoop en het afsteken van vuurwerk. Deze regels zijn wellicht niet bij iedereen bekend. Wist je bijvoorbeeld dat:

  • Vuurwerk alleen afgestoken mag worden in de periode 31 december om 18.00 uur tot 1 januari 02.00 uur? 
  • Vuurwerk alleen verkocht mag worden door erkende vuurwerkverkooppunten op 28, 30 en 31 december? 
  • Er aan de verkoop van verschillende soorten vuurwerk verschillende voorwaarden zijn verbonden, zoals aan de leeftijd van de koper en de hoeveelheid vuurwerk? 
  • Het zogenaamde kindervuurwerk (categorie F1, zoals sterretjes, fonteintjes en knalerwten) het hele jaar door afgestoken en verkocht mag worden aan personen vanaf 12 jaar?
  • Ook dit kindervuurwerk flinke knallen kan veroorzaken? 
  • De meeste harde knallen worden veroorzaakt door illegaal en zwaar vuurwerk? 
  • Het verboden is illegaal vuurwerk bij zich te hebben of af te steken?
  • Het verboden is vuurwerk te kopen en thuis te laten bezorgen?
  • Er in onze gemeente geen vuurwerkvrije zones zijn aangewezen? 
  • Het afsteken van carbid alleen is toegestaan met een ontheffing van de gemeente op 31 december tussen 10.00 en 1 januari om 02.00 uur? 

Meer informatie over de vuurwerkregels vindt u op de website van de Rijksoverheid.

Melden van (overlast van) vuurwerk

Om ervoor te zorgen dat uw melding op de juiste plaats terecht komt, zijn er verschillende manieren om overlast door het afsteken van vuurwerk te melden. We hebben ze bij elkaar gezet in bijgaand overzicht.

Is er sprake van overlast maar is niet duidelijk waar het vuurwerk is afgestoken of is dit al langer geleden, dan kan dit gemeld worden bij de gemeente (via de gemeentelijke website of de MijnGemeente App). 

Daarnaast vragen wij u om goed rond te kijken of u iets verdachts hoort of ziet. Ook als u denkt dat er ergens illegaal vuurwerk wordt opgeslagen of wordt verhandeld, kunt u dat melden bij de politie via het telefoonnummer 0900-8844 of anoniem via M. (Meld Misdaad Anoniem) 0800-7000. Met deze tips helpt u ons enorm.

Infographic hoe melden tijdens jaarwisseling

Agressie en geweld tegen hulpverleners

Helaas komt het steeds vaker voor dat hulpverleners, zoals ambulancemedewerkers het slachtoffer worden van agressie en geweld. Ook tijdens de jaarwisseling. Hulpverleners verdienen juist ons respect en erkenning. Geef ze de ruimte om hun werk te doen en spreek elkaar aan wanneer het mis dreigt te gaan. 

Geweld tegen medewerkers met een publieke functie wordt niet getolereerd, de opsporing en vervolging van verdachten krijgt hoge prioriteit en er wordt extra streng bestraft.

Maatregelen om overlast en schade te beperken

We proberen zoveel mogelijk schade en vernielingen in de openbare ruimte te voorkomen. Zo krijgen afvalbakken een zogenaamde vuurwerkklep. Dit is om te voorkomen dat er vuurwerk in wordt gegooid.

Logo samen veilig

Opruimen van vuurwerkresten

Veel mensen ruimen vuurwerkresten niet op. Dit is niet alleen gevaarlijk – kinderen gaan op 1 januari vaak op zoek naar oud vuurwerk om dit alsnog aan te steken – het geeft ook veel rommel. Dit is natuurlijk niet nodig. Het is een kleine moeite om de vuurwerkresten na het knallen even zelf op te ruimen! 

Samen zorgen we voor een veilige jaarwisseling!