Resultaten Veiligheidsmonitor 2021: Rapportage Leefbaarheid en veiligheid in Geldrop-Mierlo
In het najaar van 2021 deden 1014 inwoners uit onze gemeente mee aan de zogenaamde landelijke Veiligheidsmonitor die in onze gemeente om de 2 jaar wordt uitgevoerd. Aan deze inwoners is in een enquête gevraagd naar hun mening over de leefbaarheid, de woonomgeving, de sociale cohesie en de veiligheid van de gemeente en de eigen buurt/wijk. Deze resultaten zijn aangevuld met cijfers over het aantal aangiften en meldingen van overlast en incidenten bij de politie. Naast een vergelijking tussen de verschillende wijken van onze gemeente, wordt onze gemeente ook vergeleken met regiogemeenten. Conclusie: onze inwoners voelen zich ten opzichte van 2 jaar geleden weer wat veiliger en zijn tevreden over de leefbaarheid en sociale cohesie in hun wijk!
Het gevoel wordt beter
De belangrijkste resultaten uit de Veiligheidsmonitor 2021 zijn opgenomen in de rapportage Leefbaarheid en veiligheid in Geldrop-Mierlo. Uit de rapportage blijkt dat de inwoners van onze gemeente de veiligheid in de woonomgeving beoordelen met het gemiddelde rapportcijfer 7,6. Dat is een stijging ten opzichte van de voorgaande metingen: in 2017 gaven de inwoners nog een rapportcijfer 7,1 en in 2019 steeg dat naar 7,3. Het rapportcijfer voor veiligheid is in alle wijken in Geldrop (flink) gestegen, alleen in Mierlo was sprake van een daling.
Ook de rapportcijfers voor leefbaarheid stijgen bij de meting in 2021, gemiddeld een 7,7 (in 2019 een 7,5 en in 2017 een 7,4). En ook de schaalscore voor de sociale cohesie (samenhang en verbondenheid tussen inwoners) is in de afgelopen jaren toegenomen, bij de meting in 2021 gemiddeld een 6,4 (in 2019 een 6,4 en in 2017 een 6,2).
De wijk Skandia krijgt zowel het hoogste rapportcijfer (8) voor veiligheid als voor leefbaarheid (8,2) als de hoogste schaalscore voor sociale cohesie (7,3). De wijk Braakhuizen Zuid krijgt zowel de laagste rapportcijfers voor veiligheid (7,1) als voor leefbaarheid (7,0) als de laagste schaalscore voor sociale cohesie (5,6).
In het algemeen is in de wijken waar de leefbaarheid en veiligheid minder goed wordt beoordeeld ook de onderlinge verbondenheid tussen de inwoners minder sterk.
Ten opzichte van twee jaar geleden staan de inwoners van Geldrop-Mierlo positiever tegenover het functioneren van de politie in de woonbuurt. In 2021 was 34% van de inwoners (zeer) tevreden over het functioneren van de politie (in 2019: 28% en in 2017: 21%). Ook over het functioneren van de gemeente in de aanpak als het gaat om leefbaarheid en veiligheid zijn de inwoners positiever geworden. Zo was in 2021 47% (zeer) tevreden over het functioneren van de gemeente en de gemeentelijke handhavers (in 2019 was dat 40% en in 2017 36%).
Aan de slag
In de rapportage Leefbaarheid en veiligheid in Geldrop-Mierlo staat veel informatie op wijkniveau over veel verschillende onderwerpen. We gaan samen met onze in- en externe partners verder aan de slag met de resultaten om zo het woon- en leefklimaat in de wijken nog verder te verbeteren!
Meer informatie?
Van de belangrijkste resultaten uit de rapportage Leefbaarheid en veiligheid in Geldrop-Mierlo is een samenvatting gemaakt. Deze factsheet en de volledige rapportage “Leefbaarheid en veiligheid in Geldrop-Mierlo” zijn in te zien via de website: www.geldrop-mierlo.nl/veiligheidsbeleid. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Janine Mans van de afdeling Dienstverlening. Zij is te bereiken via telefoonnummer (040) 289 38 93. E-mailen kan ook: j.mans@geldrop-mierlo.nl of veiligheid@geldrop-mierlo.nl.