“Ons leven krijgt een acht”
Wie fit oud wil worden, doet er verstandig aan regelmatig te bewegen. Iemand die iedere dag een wandeling maakt heeft een grotere kans gezond oud te worden dan iemand die vooral in een stoel zit en tv kijkt. Nóg beter is het om ook de hersenen aan het werk te zetten. De bibliotheek in Geldrop is daarvoor een prima plek.
Jan Diepenbroek (84) woont in Mierlo met zijn vrouw Laura. Herman Hilberink (81) woont met zijn echtgenote Marijke in Geldrop. Jan en Herman komen elkaar wekelijks tegen op de tweede verdieping van het Geldropse filiaal van bibliotheek Dommeldal. Dat is geen toeval. Beiden zijn namelijk vaste bezoekers van de bijeenkomsten van ‘Sociëteit Curiosa’.
Onder de mensen
Sociëteit Curiosa organiseert iedere dinsdag van 10.30-12.00 uur een lezing voor (met name) mensen met beginnende dementie over onderwerpen zoals kunst, muziek, literatuur, filosofie en wetenschap. Kortom, de hersenen worden flink aan het werk gezet. Toch is dat niet de belangrijkste reden voor Jan Diepenbroek om de bijeenkomsten te bezoeken. “Als je ouder wordt, verlies je steeds meer vrienden. Dan kun je eenzaam worden. Daarom ga ik vier dagen in de week naar een centrum voor dagbesteding in Nuenen en een keer per week naar de sociëteit in de bibliotheek in Geldrop. Dan kom ik onder de mensen. Als ik thuis zou blijven zou ik gaan vereenzamen, ook al ben ik getrouwd.” Ook voor zijn echtgenote Laura is dat prettig. “Jan moet echt wat om handen hebben, anders gaat hij zitten piekeren en wordt hij somber. Ik kan hem niet de hele dag bezighouden. We hebben een grote tuin die moet worden bijgehouden. Dat deden we altijd samen maar Jan kan dat niet meer.”
Herman Hilberink wil vertellen waar de lezing die ochtend over ging, maar is het even kwijt. Hij heeft beginnende dementie. “Dat is een van de dingen waar ik soms tegenaan loop: dat ik de draad kwijt ben.” Hij pakt de hand-out erbij. “Oh ja, over Amerikaanse presidenten.” Een jaar of acht geleden begon hij dingen te vergeten, vertelt zijn vrouw Marijke. “Eerst werd zijn gezichtsveld kleiner. Na een heupoperatie en een rugoperatie ging hij cognitief beetje bij beetje achteruit. Je zou het algehele ouderdomsslijtage kunnen noemen.”
Mooi rapportcijfer
De ouderdom komt onmiskenbaar met gebreken. Zo weet Jan Diepenbroek niet meer goed hoe hij een computer of een telefoon moet bedienen, terwijl hij vroeger voor SeniorWeb computercursussen verzorgde. Herman en Marijke gingen vroeger graag op vakantie, maar dat gaat niet meer. Alle vier zeggen het vervelend te vinden als ze merken dat ze iets niet meer kunnen. Toch vinden ze het leven nog fijn. Op de vraag welk rapportcijfer hij zijn leven geeft, antwoordt Jan Diepenbroek zonder enige twijfel: “Een 8!” Zijn vrouw Laura sluit zich bij dat cijfer aan. Ook Herman Hilberink is positief: “Een 8-. Nee, ik mag niet mopperen. Ze zit erbij, hé?”, zegt hij grappend terwijl hij knikt naar zijn vrouw Marijke. Zij twijfelt over het rapportcijfer. “Er zijn goede dagen, maar ook drukke dagen met veel consulten, vooral voor mijn man. Die zijn best belastend. Maar over het algemeen gaat het prima.”
Bezoekers van de lezingen van Sociëteit Curiosa betalen € 3 per bijeenkomst, inclusief een kop koffie of thee en een plak koek. Kijk voor meer informatie op www.levgeldrop-mierlo.nl.
Dit is aflevering 7 in een serie van 9 artikelen over dementievriendelijk Geldrop-Mierlo. In de volgende aflevering vertellen Bethul Verhoeven en haar moeder Maxime Verhoeven en Michon van Tuijl over wat het betekent om mantelzorg te verlenen.