Geldrop-Mierlo krijgt twee nieuwe opvanglocaties, De Twern en oude GGD-gebouw

De Twern en oude GGD-gebouw worden aangepast voor bewoning door Oekraïense vluchtelingen 

Op 29 april 2022 heeft het Rijk de oproep gedaan aan de veiligheidsregio’s om landelijk 25.000 extra opvangplekken voor Oekraïense vluchtelingen te realiseren die tenminste 6 maanden beschikbaar zijn. Nu komen ook panden in aanmerking die om grotere investeringen vragen. Na een inventarisatieronde heeft het college op 24 mei besloten om in het voormalige GGD-gebouw aan de Stationsstraat en het leegstaande gedeelte van wijkgebouw de Twern op Sporkehout, Oekraïense vluchtelingen te gaan huisvesten. Beide locaties zijn in Geldrop.

Belangrijk

Wij vinden het als gemeente belangrijk om een bijdrage te leveren in de maatschappelijke opgave die is ontstaan door de oorlog in Oekraïne. Wij kunnen een veilige plek bieden voor vluchtelingen, vaak moeders met kinderen die hun partner en vader achter hebben gelaten aan het front. De aanvullende vraag vanuit het Rijk, is reden geweest om de eigen gebouwen opnieuw onder de loep te nemen.

In het gebouw aan de Stationsstraat 33 (voormalig GGD-gebouw) kunnen ongeveer 45 opvangplekken gerealiseerd worden. Op het adres Sporkehout 80 (Twern) verwachten we 8-10 opvangplekken te kunnen realiseren. Beide gebouwen zijn gemeentelijk eigendom. Ze staan leeg waardoor ze direct inzetbaar zijn. De gebouwen zijn door hun indeling relatief eenvoudig geschikt te maken voor een humane opvang. Bij bewoning delen de vluchtelingen een keuken en sanitair maar hebben ze ook ruimte om zich terug te trekken. Tegelijk is er voldoende ruimte om elkaar te ontmoeten.

Voormalig GGD gebouw

Eerste opgave

In eerste instantie heeft Veiligheidsregio Zuidoost-Brabant de opdracht gekregen om 2.000 opvangplekken te realiseren. De veiligheidsregio kan aan deze opgave voldoen. Geldrop-Mierlo heeft met het logeerhuis in Mierlo voor alleenreizende minderjarige vluchtelingen (AMV) én twee gemeentelijke woningen ongeveer 70 opvangplekken gerealiseerd. De bezetting van het logeerhuis is nog beperkt doordat het Ministerie en de Raad van Kinderbescherming nog in gesprek zijn over de wijze waarop deze kwetsbare jongeren moeten worden opgevangen in Nederland.

Na realisatie van deze nieuwe locaties zijn er in Geldrop-Mierlo ongeveer 125 opvangplekken voor vluchtelingen uit Oekraïne. Daarnaast zijn er nog Oekraïense vluchtelingen opgevangen in gastgezinnen in Geldrop en Mierlo.

Vervolgstappen

De gebouwen moeten aangepast worden om geschikt te maken voor bewoning. Gelet op de urgentie starten we zo snel mogelijk. De werkzaamheden bij de locatie Stationsstraat nemen naar verwachting 2 á 3 maanden in beslag. De locatie Sporkehout kan eind juni gereed zijn. Daarna moeten beide gebouwen nog ingericht worden. Belanghebbenden en omwonenden van beide locaties zijn inmiddels op de hoogte van dit besluit.

De huisvesting op beide locaties past niet binnen het bestemmingsplan. We volgen hierin de handreiking Gemeentelijke Opvang Oekraïne. Die adviseert om de opvang gereed te maken en het gebruik vervolgens zo snel mogelijk te legaliseren. Deze procedure wordt direct opgestart.

Goedkeuring van het Rijk

Het kabinet vergoedt de kosten die gemeenten maken. Het Ministerie van Justitie en Veiligheid ontwikkelt hiervoor een ministeriële regeling in afstemming met de VNG. We hebben de raming van de transformatiekosten van beide locaties aan het Rijk voorgelegd en hebben hierop akkoord ontvangen. Daarmee is er de zekerheid dat het Rijk de kosten vergoedt.