Besluitenlijst 31 oktober 2023

Dit is een oud bericht.

Aanwezig

de heer J.C.J. van Bree, burgemeester, de heer F.J.M.C. Stravers, wethouder, de heer G.J.A.H. van Gestel, wethouder, mevrouw M.J. Sanders - de Jonge, wethouder, de heer J.A.T.M. van de Laar, wethouder, de heer P.J. Looijmans, wethouder, de heer N.J.H. Scheltens, gemeentesecretaris.

1

Besluitenlijst B&W-vergadering d.d.  24 oktober 2023

De besluitenlijst van de openbare collegevergadering van 24 oktober 2023 wordt conform vastgesteld.

2

Collegevoorstel adviesrecht, delegatie, verplichte participatie

De VNG heeft recent een notitie gepubliceerd met voorbeelden van onder andere adviesrecht en verplichte participatie. Bij de behandeling van het raadsvoorstel adviesrecht, delegatie, verplichte participatie in de oordeelsvormende Commissie Ruimte op 4 september heeft de raad verzocht om een vergelijking met deze notitie en een collegevoorstel of de voorbeelden leiden tot een aanpassing van het raadsvoorstel. Met dit voorstel wordt uitvoering gegeven aan dit verzoek via een extra bijlage en gemarkeerde aanvulling in het raadsvoorstel.

Het college besluit:
1. De bijlage ' Memo bij Notitie VNG' toe te voegen aan het raadsvoorstel en het raadsvoorstel daartoe uit te breiden met een korte toelichting. 
2. De bijlagen lijsten aanwijzing adviesrecht, delegatie en verplichte participatie ongewijzigd voor te leggen aan de raad. 
3. In te stemmen met het agendaverzoek ten behoeve van oordeelsvormende behandeling in de Commissie Ruimte.

3

Collegevoorstel benoeming leden welstands- en erfgoedcommissie

In verband met een wijziging van de bezetting van de huidige welstand- en erfgoedcommissie is een nieuw benoemingsbesluit door de gemeenteraad nodig. Daarbij dient nog een correctie in de regeling te worden aangebracht. Een en ander met terugwerkende kracht naar 1 januari 2013, de datum waarop de Omgevingsdienst Zuidoost-Brabant in werking trad.

Het college besluit bijgevoegd raadsvoorstel ter vaststelling voor te leggen aan de gemeenteraad: 
1. tot benoeming van voorzitter en leden van de welstand- en erfgoedcommissie,

2. met een kleine correctie van het ‘Reglement van orde op de gemeentelijke welstand- en erf-goedcommissie’, 
3. een en ander met terugwerkende kracht naar 1 januari 2013.

4

Adviesnota Naturalisatieceremonie

Een kleine naturalisatieceremonie is een ceremonie voor mensen die Nederlander worden door naturalisatie of de optieprocedure. Het is de laatste stap voor het verkrijgen van de Nederlandse nationaliteit. Bij onze gemeente vindt deze kleine ceremonie momenteel aan de balie plaats en wordt ambtelijk afgehandeld. De nationale naturalisatiedag (grote ceremonie op 15 december) hebben we altijd heel feestelijk vormgegeven met een grote bijeenkomst voor alle nieuwe Nederlanders. Vanaf 2024 willen we de kleine ceremonie uitbreiden door 8 keer per jaar een ceremonie te organiseren waarbij de (loco-) burgemeester aanwezig is. Tijdens deze ceremonie wordt de verklaring van verbondenheid afgelegd en wordt het koninklijk besluit overhandigd door de (loco-) burgemeester. Tijdens de ceremonie wordt een bloemetje overhandigd en staat er koffie/thee met iets lekkers klaar. Op 15 december (nationale naturalisatiedag) zal dan de laatste ceremonie van dat jaar plaatsvinden. Ook zullen alle genaturaliseerden van afgelopen jaar per post een kaartje en cadeautje ontvangen.

Het college besluit:
1.De kleine naturalisatieceremonie vanaf december 2023 uit te breiden 
2. De viering van de landelijke naturalisatiedag op 15 december aan te passen 
3. In te stemmen met bijgevoegde raadsinformatiebrief.

5

Adviesnota Verordening Nadeelcompensatie

Op 1 januari 2024 treedt de regeling nadeelcompensatie uit de Algemene wet Bestuursrecht in werking; evenals de Omgevingswet. De regeling nadeelcompensatie uit de Awb is van toepassing op alle verzoeken tot nadeelcompensatie die de gemeente ontvangt; niet alleen die uit de Omgevingswet. Een verzoek tot nadeelcompensatie kan ontstaan als er sprake is van schade uit rechtmatig overheidshandelen; bijvoorbeeld bij een wegafsluiting, bij het verleggen van kabels en leidingen. En ook ten gevolge van nadeelcompensatie door ruimtelijke besluiten, die op grond van de Omgevingswet voortaan geen 'planschade' meer wordt genoemd. De wet geeft de gemeentes gelegenheid (het is geen verplichting) om op enkele onderwerpen met betrekking tot nadeelcompensatie in een Verordening Nadeelcompensatie lokale keuzes te maken. Van die mogelijkheid maken we gebruik met de bijgaande Verordening, die geheel gegrond is op de Modelverordening van de VNG. Voor twee onderwerpen heeft Geldrop-Mierlo nu al procedureregels met betrekking tot nadeelcompensatie: - Beleidsregels Nadeelcompensatie Kabels en Leidingen Geldrop-Mierlo 2015; (artikelen. 17, 19, 20) - Procedure Verordening tegemoetkoming planschade (2008) die in zijn geheel is gericht op de behandeling van verzoeken tot planschade. Deze zal miv 1 januari 2024 vervallen De afgelopen periode hadden de verzoeken om planschade het grootste aandeel in de verzoeken tot nadeelcompensatie. Over de voorliggende Verordening is afstemming geweest met het cluster ruimtelijke ontwikkeling, het team realisatie en beheer en juridische zaken.

Het college besluit:
1. In te stemmen met de voor te stellen keuzes aangaande de Verordening Nadeelcompensatie 
2. In te stemmen met het voorstel aan de raad; 
3. De Verordening Nadeelcompensatie met het bijgaand raadsvoorstel door te leiden naar de Raad. 
4. De artikelen 17 tot en met 20 uit de Beleidsregels Nadeelcompensatie Kabels en Leidingen Geldrop-Mierlo 2015 in te trekken per 1 januari 2024.

6

Raadsvoorstel Huisvestingsverordening

Vanaf 2016 hebben de gemeenten in het SGE een gezamenlijke huisvestingsverordening. In 2020 trad de huidige huisvestingsverordening in werking met een looptijd tot en met 2023. In juni 2022 heeft adviesbureau Companen een evaluatie uitgevoerd naar de huidige huisvestingsverordening en het urgentieproces. Dit onderzoek bracht een aantal knelpunten in beeld. Planning technisch is het niet mogelijk om de nog uit te werken punten en de nieuwe wetgeving mee te nemen in een geactualiseerde huisvestingsverordening die dit jaar nog ter besluitvorming kan worden voorgelegd. Daarom is gezamenlijk besloten om de huidige huisvestingsverordening opnieuw vast te stellen, parallel daaraan met elkaar het gesprek te voeren over de nog uit te werken punten en af te wachten wat er in de nieuwe wet ‘ Versterking regie op Volkshuisvesting’ komt te staan. Wanneer de actualisatie van de huisvestingsverordening gereed is, dan wordt deze ter vaststelling aangeboden aan de raad en kan de Huisvestingsverordening 2024-2027 komen te vervallen.

Het college besluit in te stemmen met het raadsvoorstel Opnieuw vaststellen huisvestingsverordening gemeente Geldrop-Mierlo en deze doorgeleiden naar de raad.

7

Verlengen samenwerkingsovereenkomst Nationaal park Van Gogh i.o. 2024-2028

Geldrop-Mierlo neemt sinds 2019 deel aan het Van Gogh Nationaal Park. De huidige samenwerkingsovereenkomst eindigt dit jaar. In de nieuwe samenwerkingsovereenkomst 2024-2028 wordt de samenwerking gecontinueerd. Belangrijk aspect is dat er medio 2024 een besluit van het Rijk wordt verwacht of het Van Gogh NP definitief de status Nationaal Park nieuwe stijl wordt toegekend. Hierna volgt een heroverwegingsmoment met alle betrokken partners. Dit houdt ook dat er ook is gekozen om nu alleen voor 2024 een financiële verplichting aan te gaan.

Het college besluit:
1. In te stemmen met de continuering van de deelname in het Van Gogh Nationaal Park i.o. voor de periode 2024-2028, rekening houdend met de definitieve toekenning van de status Nationaal Park door het rijk in de loop van 2024; 
2. Voor 2024 een financiële bijdrage van € 8.572 beschikbaar te stellen en eventuele verdere financiële verplichtingen te parkeren tot het geplande ‘heroverwegingsmoment medio 2024;. 
3. De samenwerkingsovereenkomst Van Gogh Nationaal Park 2024-2028 te ondertekenen en hiervoor wethouder Stravers te mandateren;
4. Kennis te nemen van de plek van het Van Gogh Nationaal Park in de overige lopende gebiedsontwikkelingen in het landelijk gebied van onze gemeente en regio.

8

Adviesnota Ondersteuningsaanpak VvEs verduurzamen

Voor bewoners met een koopwoning in een gebouw met een Vereniging van Eigenaars (VvE) is verduurzaming van hun woning best ingewikkeld. 

Dit is namelijk een gezamenlijke opgave van de VvE die wordt gevormd door alle eigenaren in het gebouw. Door deze gezamenlijkheid is verduurzaming voor VvE’s naast een technisch en financieel vraagstuk, ook een ingewikkelde sociale en juridische opgave. Vandaar dat wij samen met de gemeenten Eindhoven, Best en Veldhoven een ondersteuningsaanpak voor VvE’s aan willen bieden.

Het college besluit:
1. In te stemmen met samenwerking met gemeenten Best, Eindhoven en Veldhoven om een ondersteuningsaanpak voor VvE’s aan te bieden.
2. In te stemmen met het plan van aanpak hiervoor in de bijlage.
3. In te stemmen met een verdere verkenning van hoe wij een gezamenlijk aanbesteding kunnen doen voor een uitvoerende partij voor de aanpak (cursussen, infoavonden, helpdesk, scans en ondersteuning).

9

Collegevoorstel beantwoording art.36 vragen DGG - cameratoezicht kern Geldrop

Door de DGG zijn art.36 vragen gesteld over de overlast van snor- snel- en bromfietsen ter plaatse van de Heuvel in Geldrop. Ook wordt een standpunt van het college gevraag met betrekking tot het invoeren van cameratoezicht. In de bijlage treft u de beantwoording aan.

Het college besluit:
1. In te stemmen met de beantwoording van de art. 36 vragen van de DGG. 
2. In te stemmen met het aanbieden van de antwoorden aan de griffie ter verzending aan de raad.

10

Adviesnota raadsvoorstel kaderstelling visie Geldrop-Mierlo 2044

In 2024 loopt het traject voor de visie Geldrop-Mierlo 2044. De raad wordt in de gelegenheid gesteld om aan de voorkant van dat traject kaders te stellen.

Het college besluit om het raadsvoorstel aan te leveren aan de agendacommissie.

11

Adviesnota Programma Grondbeleid en Kostenverhaal

Op 5 september 2023 heeft het college het Programma Grondbeleid en Kostenverhaal vrijgegeven voor inspraak. De gesprekken met belanghebbenden hebben geleid tot een aantal aanpassingen. Van 25 t/m 31 oktober vinden nog gesprekken plaats om te toetsen of de inspraakreacties op de juiste manier zijn verwerkt. De gesprekken zullen waarschijnlijk nog leiden tot een aantal ondergeschikte wijzigingen.

Het college besluit:
1. In te stemmen met het Programma Grondbeleid en Kostenverhaal met bijlagen met tekstmandaat voor de wethouder voor de laatste wijzigingen. 
2. In te stemmen met het raadsvoorstel met tekstmandaat voor de wethouder voor de laatste wijzigingen.

12

Collegevoorstel agendaverzoek beeldvormende sessie Luchen fase 3B, extra ontsluiting en sportpark Oudven

De raad moet worden geïnformeerd over een aantal integrale ontwikkelingen en vervolgstappen rondom Luchen fase 3B, de extra ontsluiting hiervan en sportpark Oudven. Op dinsdag 24 oktober is in uw college besproken om dit in januari 2024 bij de commissie Ruimte te gaan doen. Dat zou inhouden dat het bestemmingsplan voor de uitbreiding van het sportpark (waar MTV eventueel naar toe zou gaan) in 2024 ter inzage moet gaan onder de nieuwe Omgevingswet. Vanwege de risico's dat de gevestigde WVG kan komen te vervallen in relatie tot nieuwe Omgevingswet is het toch verstandiger dit bestemmingsplan nog in 2023 ter inzage te leggen. Dat betekent dat het informeren van de commissie Ruimte nog in november moet plaatsvinden. De presentatie hiervoor volgt nog.

Het college besluit bijgevoegd agendaverzoek en memo goed te keuren en doorgeleiden naar de griffie.

13

Adviesnota ongevraagde adviezen Wmo-Adviesraad

De Wmo-Adviesraad heeft in de afgelopen periode een drietal ongevraagde adviezen aan het college toegestuurd. In dit advies wordt een reactie op deze ongevraagde adviezen voorgesteld. De adviezen gaan over: het indiceren voor onbepaalde tijd, de terugkoppeling van het keukentafelgesprek aan inwoners en het PGB beleid. Conform de afspraken met de Wmo-Adviesraad gaat een afschrift van de reactiebrief van het college ook naar de gemeenteraad. Daartoe is een Raadsinformatiebrief opgesteld.

Het college besluit in te stemmen met:
1. De reactie op de ongevraagde adviezen van de Wmo-adviesraad, waaruit blijkt dat het college: 

  • de mogelijkheid creëert om Hulp-op-maat Wmo indicaties voor onbepaalde tijd af te geven.
  • alle inwoners die een melding of aanvraag doen bij het CMD zal informeren over de gratis beschikbaarheid van Inwonersondersteuning Geldrop-Mierlo.
  • in afwijzende beschikkingen ook een gespreksweergave van het keukentafelgesprek zal opnemen. 

2. De raadsinformatiebrief waarmee de gemeenteraad wordt geïnformeerd over de reactie op de ongevraagde adviezen.

14

Vragen DGG over Voortgang opvang AMV'ers locatie Akert 2023.36.040

DGG heeft vragen gesteld over de stand van zaken van de tijdelijke amv-opvanglocatie Akert.
Bijgaand de antwoorden op de gestelde vragen.

Het college besluit in te stemmen met de antwoorden op de vragen van DGG over de tijdelijke opvanglocatie Akert.

15

Adviesnota bestemmingsplan Grote Bos

Op de locatie aan de Grote Bos te Geldrop was het Strabrecht College gevestigd. De voormalige schoolgebouwen zijn gesloopt en op de hoek van de Grote Bos en Dwarsstraat is een nieuw schoolgebouw gerealiseerd. De gemeente Geldrop-Mierlo is voornemens om de vrijgekomen locatie in te richten als woongebied waarbij de woningen worden gerealiseerd in de vorm van een appartementencomplex. Omdat de realisatie van dit appartementencomplex niet rechtstreeks mogelijk was binnen het vigerende bestemmingsplan is er voor deze locatie een nieuw bestemmingsplan opgesteld. Het ontwerpbestemmingsplan 'Grote Bos, Geldrop' heeft met ingang van 9 juni 2023 ter inzage gelegen. Gedurende deze termijn zijn vijf zienswijzen ingediend. Naar aanleiding van deze zienswijzen wordt verzocht het bestemmingsplan op een aantal onderdelen aan te passen. 

NB: Vanwege aanvullend parkeeronderzoek (wat niet eerder kon plaatsvinden ivm de zomervakantie) was het niet mogelijk om eerder al een voorstel naar het college te brengen. Tevens wordt de nota nog gecontroleerd door onze huisadvocaat vanwege de mogelijkheid op beroep.

Het college besluit:
1. In te stemmen met het bestemmingsplan, bijgevoegd raadsvoorstel en de zienswijzennota 
2. Bijgevoegd raadsvoorstel en agendaverzoek toe te sturen naar de raad.

16

Beantwoording art. 36 vragen mbt beleid kavl-en woningsplitsing

In de art. 36 vragen spreekt Groenlinks uit, dat een beleid mbt kavel-en woningsplitsing een substantiële bijdrage zou kunnen leveren aan de woningbouwopgave. De fractie maakt zich zorgen over het uitblijven van het beleid alsmede over zaken waarvan de behandeling daardoor mogelijk wordt uitgesteld.

Het college besluit in te stemmen met de beantwoording.

17

Collegevoorstel Legesverordening 2024 inclusief tarieventabel en ROEB-lijst

Jaarlijks moeten uiterlijk 31 december de verordeningen en de tarieven voor de gemeentelijke belastingen voor het daaropvolgende jaar worden vastgesteld en gepubliceerd. In bijgevoegd concept raadsvoorstel leggen wij u de aanpassingen van de legesverordening met tarieventabel 2024 voor. Ook dient de ROEB-lijst vastgesteld te worden door het college. Er zal vandaag door Involon een presentatie gegeven worden vanwege de grote wijzigingen in de tarieventabel die samenhangen met de invoering van de nieuwe omgevingswet.

Het college besluit:
1. In te stemmen met het bijgevoegde raadsvoorstel tot het vaststellen van de legesverordening 2024 inclusief tarieventabel; 

2. De ROEB-lijst 2024 vast te stellen.

18

Raadsvoorstel Toekomst Weeffabriek 2024

In november 2021 heeft uw raad ingestemd met een voorstel, genaamd “Project Toekomst Hofdael”1, waarin we toe gaan werken naar een bruisend en financieel gezond cultureel centrum voor de gemeente Geldrop-Mierlo.

Het college besluit:
1. De Weeffabriek, het Weverijmuseum, De Wiele van elkaar los te koppelen;
2. In te stemmen met de nieuw geformuleerde opdracht aan Weeffabriek (heldere organisatiestructuur);
3. In te stemmen met bijbehorende financiële stromen voor de Weeffabriek vanaf 2024;
4. In te stemmen met de voorgestelde financiële afronding 2022 van € 265.901,-
5. In te stemmen met het ten lasten brengen van de kosten van  € 265.901,- op de algemene reserve;
6. In te stemmen met de mandatering aan het college om de financiële afronding 2023 in juni 2024 met een maximum van € 350.000,- af te ronden;
7. Dit bedrag ten lasten brengen van de algemene reserve;
8. In te stemmen met de 11e begrotingswijzing 2023.

19

Uitnodigingen, te bespreken in B&W-vergadering d.d. 31 oktober 2023

De uitnodigingen worden voor kennisgeving aangenomen.

20

Overzicht representatie vanaf 31 oktober 2023

Het overzicht representatie wordt voor kennisgeving aangenomen.