Besluitenlijst 24 juni 2024

Aanwezig

de heer J.C.J. van Bree, burgemeester, de heer F.J.M.C. Stravers, wethouder, de heer G.J.A.H. van Gestel, wethouder, de heer J.A.T.M. van de Laar, wethouder, de heer P.J. Looijmans, wethouder, mevrouw M.J. Sanders - de Jonge, wethouder, mevrouw B. Savelsberg, plaatsvervangend notulist

Afwezig

de heer N.J.H. Scheltens, gemeentesecretaris

1

 

Besluitenlijst openbare collegevergadering d.d. 18 juni 2024

De besluitenlijst van de openbare collegevergadering van 18 juni 2024 wordt conform vastgesteld.

2

 

Vaststellen GR Cure

Op 10 juni 2024 heeft de raad van de gemeente Geldrop-Mierlo aan het college toestemming verleend voor het vaststellen van de gewijzigde GR Cure. Ook de raden van de andere deelnemende gemeenten hebben deze toestemming verleend. Als laatste stap nemen de colleges van de aan de GR deelnemende gemeenten definitieve besluiten. Bij een eensluidende besluiten wordt de GR definitief aangepast en op de gebruikelijke wijze bekend gemaakt in het gemeenteblad en geregistreerd (GR-register). De datum van inwerkingtreding (na bekendmaking) staat in de regeling zelf.

Het college besluit de gewijzigde GR Cure vast te stellen.

3

 

Voorblad collegevoorstel artikel 36 vragen SAMEN over minimaregelingen

Op 24 mei heeft Pieter van de Vossenberg, namens SAMEN, schriftelijke vragen (artikel 36) gesteld betreft de minimaregelingen. In bijgesloten beantwoording informeren wij hen hierover. 
Om de voorgeschreven procedure en de tijdsplanning voor beantwoording van raadsvragen te respecteren, dienen wij uiterlijk 25 juni (dag van collegevergadering) de griffie van een reactie te voorzien of uitstel hiervoor vragen.

Het college besluit:
1. In te stemmen met beantwoording van de vragen van Samen over minimaregelingen en deze via griffie door te sturen aan SAMEN; 
2. In te stemmen met het toevoegen van duidingsrapportage Dashboard Minima Geldrop-Mierlo 2023 in de bijlage van de beantwoording; 
3. In te stemmen om het genomen collegebesluit over bovenstaande, op 25 juni met ambtelijk adviseur af te stemmen.

4

 

Adviesnota Gunning Bestek 2024-03 Aragorn

Op 22 mei 2024 heeft de aanbesteding plaatsgevonden van bestek 2024-03: “Aanleg Blauwe Ader Aragorn”. De laagste inschrijfsom is hoger dan de besteksraming. Na afweging van mogelijkheden stellen we voor om het werk wel te gunnen.

Het college besluit het bestek 2024-03: “Aanleg Blauwe Ader Aragorn” te gunnen aan de firma Van Gelder uit Elburg, voor een aanneemsom van €1.986.400,- excl BTW.

5

 

Voorblad collegevoorstel beantwoording art. 36-vraag over geroofd Joods vastgoed

In de zogenoemde 'Verkaufsbücher' staan de objecten vermeld waar tijdens de Tweede Wereldoorlog sprake was van de roof van Joods vastgoed. De gemeente Geldrop-Mierlo staat met één object in deze boeken vermeld. Soms hebben gemeenten destijds ook nog zelf panden ‘gekocht’ die niet in de ‘Verkaufsbücher’ zijn geregistreerd. Bekend is ook, dat allerlei kunstobjecten in vreemde handen zijn geraakt. Pointer en Follow The Money stelt sinds 2020 de vraag aan onze gemeente of zij al onafhankelijk onderzoek heeft laten verrichten naar dergelijke verdachte transacties. Makelaars, tussenhandelaren, notarissen, belastingdienst en hypotheekbanken hebben veel geld verdiend met dergelijke transacties. Joodse eigenaren die de oorlog overleefden of hun erfgenamen, moesten soms zelfs nog achterstallige belastingen betalen aan de gemeente. Het rechtsherstel van Joden na de Tweede Wereldoorlog schoot tekort. Een aantal gemeenten heeft al onderzoek gedaan en daarnaast nog compensatie geregeld voor slachtoffers en/of nabestaanden. Om te weten wat de rol van de gemeente is geweest, is een onafhankelijk onderzoek noodzakelijk. Er kan namelijk niet worden uitgesloten dat de gemeente zelf bij dergelijke transacties betrokken is geweest of dergelijke achterstallige betalingen heeft gevorderd van (erfgenamen van) slachtoffers. Het NIOD gaat onderzoek doen naar gemeenten die hierin nalatig zijn. 

‘Samen’ heeft hierover nu vragen gesteld ex artikel 36 van het ‘Reglement van Orde voor de vergaderingen en andere werkzaamheden van de raad van de gemeente Geldrop-Mierlo 2023’.

Het college besluit de vragen van ‘Samen’ te beantwoorden overeenkomstig bijgevoegd concept.

6

 

Adviesnota Jaarverslag Commissie voor de Bezwaarschriften en Klachtencommissie 2023

Conform de Verordening Bezwaar- en Klachtencommissie Geldrop-Mierlo 2023 brengt de Commissie voor de Bezwaarschriften en de Klachtencommissie jaarlijks verslag uit van haar werkzaamheden in het voorafgaande kalenderjaar.

Het college besluit:
1. Kennis te nemen van het jaarverslag 2023 van de Commissie voor de Bezwaarschriften en de Klachtencommissie.
2. De conclusies en aanbevelingen van de Commissie voor de Bezwaarschriften en Klachtencommissie over te nemen. 
3. In te stemmen met het informeren van de raad middels de raadsinformatiebrief over het jaarverslag 2023 van de Commissie voor de Bezwaarschriften en de Klachtencommissie.

7

 

Adviesnota Overeenkomsten parkeerterrein & gebiedsontwikkeling Grote Bos

Op 28 maart 2023 heeft uw college ingestemd met verschillende overeenkomsten ter realisatie van parkeerplaats Grote Bos. In deze overeenkomsten is opgenomen dat er een beheervereniging voor het mandelig parkeerterrein wordt opgericht. Voor het oprichten van deze beheervereniging dienen bestuurders ingeschreven te worden, waarvoor de gemeente één bestuurder dient aan te wijzen. Omdat er drie leden zijn van de beheervereniging, dienen alle leden tevens een uiteindelijk belanghebbende (UBO) aan te wijzen. Om deel te kunnen nemen in de vereniging is een raadsbesluit noodzakelijk op grond van artikel 160 lid 2 van de gemeentewet. Dit dient te gebeuren voordat uw college een besluit kan nemen. Aan de raad dient een ontwerpbesluit te worden toegezonden en zij dient in de gelegenheid te worden gesteld haar wensen en bedenkingen ter kennis te brengen van uw college. Met deze adviesnota wordt verzocht in te stemmen met genoemd raadsvoorstel.

Het college besluit in te stemmen met het raadsvoorstel en deze voor te leggen aan de raad in haar vergadering van d.d. 16 september 2024.

8

 

Adviesnota Zorg voor Jeugd

De Verwijsindex Risicojongeren (VIR) is een digitaal systeem, wat wettelijk verplicht is voor de gemeenten, dat risicomeldingen over jongeren tot 23 jaar bij elkaar brengt. In de regio Zuidoost Brabant maken we gebruik van het systeem Zorg voor Jeugd als invulling van de VIR. Het doel is vroege signalering van risico’s die een gezonde en veilige ontwikkeling naar volwassenheid van een jeugdige bedreigen, zodat tijdig passende hulp, zorg of bijsturing kan worden gegeven. Het Rijk is voornemens dit wettelijke en landelijke instrument af te gaan schaffen per 1 januari 2026. Op het jaarcongres van het VNG zal er een motie worden ingediend door Noord- en Midden Limburg om het afschaffen van de VIR te heroverwegen. Het college wordt middels deze adviesnota gevraagd om te beslissen over het beëindigen van de overeenkomst met Zorg voor Jeugd.

Het college besluit in te stemmen met het stopzetten van de overeenkomst met Zorg voor Jeugd met als einddatum 31 december 2024 en de positieve financiële gevolgen te verwerken in de meerjarenbegroting 2025-2028.

9

 

Jaarverslag juridische kwaliteitszorg 2023

Een juridisch kwaliteitszorgsysteem kan niet zonder een periodieke doorlichting van de gemeentelijke organisatie of onderdelen daarvan op de juridische kwaliteit en de juridische risico’s. Het opstellen van een Jaarverslag juridische kwaliteitszorg is hier een instrument voor.

Het college besluit:
1. Kennis te nemen van het Jaarverslag juridische kwaliteitszorg 2023 en de besluiten van het MO in hoofdstuk 10 te onderschrijven.
2. In te stemmen met de Raadsinformatiebrief.

10

 

Collegevoorstel RIB Hulp op Maat Q2

Bijgesloten raadsinformatiebrief geeft een update over de activiteiten en ontwikkelingen rondom Hulp op Maat in het tweede kwartaal van 2024 (actiepunt Ibabs 6167). Hierin is ook een update opgenomen over de eindstand energietoeslag 2023 en een vooruitblik naar het derde kwartaal.

Het college besluit in te stemmen met de raadsinformatiebrief Hulp op maat kwartaal 2 2024, en deze via de griffie doorsturen aan de raad.

11

 

Jaarverslag Toezicht Wet Kinderopvang

De kinderopvang omvat de volgende voorzieningen: Kinderdagverblijven (KDV), Buitenschoolse Opvang (BSO), Gastouderbureaus (GOB) en Voorzieningen voor Gastouderopvang (VGO). Gemeenten zijn volgens de Wet kinderopvang verantwoordelijk voor het toezicht op en de handhaving van de kwaliteit van kinderopvangvoorzieningen. Het College van burgemeester en wethouders legt over de uitvoering van haar taken jaarlijks verantwoording af aan zowel de gemeenteraad (de horizontale toezichthouder), als de Inspectie van het Onderwijs (de interbestuurlijk toezichthouder). Verantwoording richting de Inspectie vindt plaats via bijgevoegde jaarverantwoording.

Het college besluit:
1. De jaarverantwoording Kinderopvang 2023 vast te stellen.
2. In te stemmen met het informeren van de gemeenteraad middels bijgevoegde Raadsinformatiebrief, inclusief het jaarverantwoording Kinderopvang 2023.

12

 

Adviesnota Ontwerp Actieplan Geluid 2024-2029, 4e tranche

Op grond van de Europese Richtlijn Omgevingslawaai dient onze gemeente, als onderdeel van de agglomeratie Eindhoven een actieplan te maken. De inhoud en invulling van het Actieplan Geluid ligt daarmee vast in wettelijke voorschriften. Een actieplan geluid is een verplicht programma. De wet vereist dat het ontwerp van het Actieplan Geluid gedurende 6 weken ter inzage ligt voor inspraak, en dat het college het actieplan definitief vaststelt na deze periode. Dit is de vierde keer dat een actieplan wordt opgesteld.

Het college besluit:
1. In te stemmen met bijgaand ontwerp Actieplan Geluid 2024-2029, 4e tranche. 
2. Het ontwerp Actieplan geluid gedurende 6 weken ter inzage te leggen voor inspraak. 
3. Bijgaande Raadsinformatiebrief ‘Actieplan Geluid 2024-2029’ vast te stellen en door te geleiden naar de gemeenteraad.

13

 

Spoorzone aanpassen spoortunnel - participatie ontwerp

De gemeente heeft in 2006 een subsidie toegekend gekregen voor het project Spoorzone vanuit de Regeling eenmalige uitkering spoorse doorsnijdingen. Het project Spoorzone bestaat uit meerdere plandelen waarvan de meeste nu gereed zijn. De inkorting en aanpassing van de stationstunnel is een van de onderdelen van de deelplannen. In 2016 is de stationstunnel aan de zijde van Zesgehuchten (westzijde) ingekort. Nu de omliggende werkzaamheden zijn afgerond kan de aanpassing van de binnenzijde van de stationstunnel afgerond worden. Dit voorstel gaat in op het proces en de ontwerpvarianten voor deze aanpassing.

Het college besluit:
1. Kennis te nemen van het proces. 
2. In te stemmen met de ontwerpvarianten. 
3. In te stemmen met het participatietraject.

14

 

collegevoorstel regionaal project collectieve financiering van zorg in onderwijstijd 4.0

Vanuit het onderwijs, de gemeenten en de jeugdhulpaanbieders is in de jeugdhulpregio’s Samen voor Jeugd en Een 10 voor de Jeugd een nadrukkelijke wens uitgesproken voor een nog betere en efficiëntere samenwerking tussen de jeugdhulp en het onderwijs. Betrokken gemeenten binnen de jeugdhulpregio’s en de samenwerkingsverbanden Passend Onderwijs hebben de ambitie uitgesproken dit regionaal verder uit te werken en vorm te geven in het regionale project Collectieve financiering van zorg in onderwijstijd (ZiO). Dit regionale project richt zich op de scholen voor speciaal onderwijs, speciaal basisonderwijs en voortgezet speciaal onderwijs in Zuidoost-Brabant. De gezamenlijke afspraken voor dit project zijn vastgelegd in een samenwerkingsovereenkomst tussen alle betrokken partijen die nu met deze adviesnota voorligt ter ondertekening.

Het college besluit:
1. In te stemmen met deelname aan het project Collectieve financiering van zorg in onderwijstijd en daartoe de samenwerkingsovereenkomst “collectieve bekostiging zorg in onderwijstijd” aan te gaan. 
2. De burgemeester te verzoeken volmacht te verlenen aan Mevrouw Sanders – de Jonge voor het ondertekenen van de samenwerkingsovereenkomst “collectieve bekostiging zorg in onderwijstijd” tussen de 21 gemeenten en 5 samenwerkingsverbanden passend onderwijs in Zuidoost-Brabant.

15

 

Collegevoorstel RIB Ontwikkelstrategie

Het Portefeuillehoudersoverleg MRE Ruimte inventariseert of de 21 gemeenteraden wensen en bedenkingen hebben ten aanzien van de 5 ontwikkelprincipes uit de Ontwikkelstrategie Zuidoost-Brabant (13 juli 2023). Onze gemeenteraad is diverse malen geïnformeerd geweest over de Ontwikkelstrategie en aanverwante visies, middels raadsinformatiebrieven, maar ook via regionale sessies. Met deze raadsinformatiebrief wordt de raad meegenomen in hetgeen rondom de Ontwikkelstrategie Zuidoost-Brabant plaats heeft gevonden (in de tijd, maar ook inhoudelijk) en daarmee de conclusie dat er geen wensen en bedenkingen zijn ten aanzien van de 5 ontwikkelprincipes, maar dat wij wel, zolang er geen vergunning is, blijven ageren tegen de aanduiding XXL logistieke locatie ten noorden van de kern Geldrop.

Het college besluit:
1. Akkoord te gaan met de raadsinformatiebrief Ontwikkelstrategie Zuidoost-Brabant.
2. Wethouder Van Gestel het mandaat te geven om naar aanleiding van uw bespreking in het college in de raadsinformatiebrief aanpassingen te doen.

16

 

Adviesnota subsidie Spoorse Doorsnijdingen

Voor het project Spoorzone Geldrop hebben we in november 2006 de beschikking voor de subsidie van de Regeling eenmalige uitkering Spoorse Doorsnijdingen ontvangen. Nadat we in december 2016 waren gestart met de uitvoering van het plan hebben we begin 2017 het geïndexeerde subsidiebedrag van € 3.788.166, - ontvangen. Met uitzondering van de herinvulling van Stationsstraat 33 worden alle plandelen dit jaar en volgend jaar uitgevoerd. Dat betekent dat de afwikkeling van de subsidie kan worden voorbereid. Aangezien Wooninc. voor een aanzienlijk deel van de investeringen verantwoordelijk was, krijgen zij uiteindelijk ook een aanzienlijk deel van de subsidie. In de anterieure overeenkomst en aanvullende overeenkomsten zijn daar afspraken over gemaakt. Er is nog verschil van inzicht over de interpretatie van enkele afspraken, maar er kan al wel een voorschot aan Wooninc. worden uitbetaald.

Het college besluit:
1. Kennis te nemen van de actuele subsidieverantwoording die in het kader van de jaarrekening van 2024 of 2025 kan worden afgerond en ingediend. 
2. Kennis te nemen van de verschillen van inzicht met Wooninc. over de verdeling van de subsidie. 
3. In te stemmen met het versturen van bijgevoegde brief aan Wooninc. over de facturering van hun subsidieaandeel voor Plandeel 1.

17

 

Collegevoorstel RIB Eeneind-West Nuenen

Stand van zaken ontwikkelingen Eeneind-West Nuenen.

18

 

Adviesnota Artikel 36 Stopzetten Experiment Positief Jeugdbeleid

Er zijn artikel 36 vragen gesteld vanuit D66 op het collegebesluit om de overeenkomst met Clarijs Consult voor het Experiment Positief Jeugdbeleid te beëindigen. In de bijlage is de beantwoording op deze vragen te vinden.

Het college besluit in te stemmen met de beantwoording op de artikel 36 vragen.

19

 

Artikel 36. Vragen SAMEN over aanstelling directeur PlusTeam

Er zijn artikel 36 vragen gesteld vanuit SAMEN op de raadsinformatiebrief over de aanstelling van de vaste directeur van het PlusTeam. In de bijlage is de beantwoording op deze vragen te vinden.

Het college besluit in te stemmen met de beantwoording op de artikel 36 vragen.

20

 

Adviesnota verkoop grond Luchen 3a

Om woningbouw mogelijk te maken op Luchen 3a, wordt grond verkocht aan diverse ontwikkelaars. In 2019 zijn met diverse partijen optieovereenkomsten gesloten. Vanwege de bezwaren op het bestemmingsplan heeft deze ontwikkeling vertraging opgelopen. Het bestemmingsplan is inmiddels onherroepelijk en de grond is bouwrijp, waardoor er voortgang gemaakt is. De volgende stap, is het formaliseren van de koopovereenkomsten.

Het college besluit:
1. In te stemmen met de (ver)koopovereenkomst voor de verkoop van de grond voor 7 woningen, te realiseren door Cedrus Vastgoed B.V. 
2. In te stemmen met de (ver)koopovereenkomst voor de verkoop van de grond voor 6 woningen, te realiseren door Van Gerven (Bastille B.V.).

21

 

Uitnodigingen te bespreken in collegevergadering d.d. 24 juni 2024

De uitnodigingen worden voor kennisgeving aangenomen.

22

 

Overzicht representatie college vanaf 25 juni 2024

Het overzicht representatie wordt voor kennisgeving aangenomen.

23

 

Adviesnota VNG in Brainportregio

Brainport Regio zal volgend jaar als gastheer optreden voor het VNG congres. Er is regionaal een raadsinformatiebrief gemaakt met een toelichting en de financiële consequenties.

Het college besluit:
1. In te stemmen met de Raadsinformatiebrief 
2. In te stemmen met het bedrag van maximaal € 46.000 en deze te begroten en de post onvoorzien met het gelijke bedrag af te ramen.