Besluitenlijst 18 juli 2023

Dit is een oud bericht.

Aanwezig

de heer J.C.J. van Bree, burgemeester, de heer F.J.M.C. Stravers, wethouder, de heer G.J.A.H. van Gestel, wethouder, de heer P.J. Looijmans, wethouder, de heer J.A.T.M. van de Laar, wethouder

Afwezig

De heer N.J.H. Scheltens, gemeentesecretaris, mevrouw M.J. Sanders - de Jonge, wethouder

1

 

Besluitenlijst B&W-vergadering d.d. 11 juli 2023

De besluitenlijst van de openbare collegevergadering van 11 juli 2023 wordt conform vastgesteld.

2

 

Beantwoording schriftelijke vragen GroenLinks

Naar aanleiding van een krantenbericht over eendenkuikens, heeft GroenLinks art. 36 vragen gesteld. In deze adviesnota wordt het college om akkoord gevraagd voor de beantwoording van de vragen waarna deze kunnen worden doorgezet naar de Griffie.

Het college besluit:
1. In te stemmen met de beantwoording van de art. 36 vragen. 
2. In te stemmen met het aanbieden van de antwoorden aan de griffie ter verzending aan de raad.

3

 

Voorblad collegevoorstel art 36 vragen CDA Johannesschool

Er zijn vragen gesteld over de Johannesschool Mierlo. 
De beantwoording van deze vragen wordt nu aan uw college voorgelegd.

Het college besluit in te stemmen met bijgevoegde beantwoording van de raadsvragen van CDA en de beantwoording door te geleiden naar de raad.

4

 

Adviesnota BOB 2 volledig Pankenstraat naar Berkhouthof

Het college heeft op 20 december 2022 besloten op bezwaren van diverse omwonenden inzake de straatnaamgeving en huisnummering van de Burgemeester Berkhouthof te Mierlo. In hetzelfde besluit is besloten om vanaf de t-splitsing in de burgemeester Pankenstraat ter hoogte van huisnummer 16 en 18 de straat te hernoemen naar “burgemeester Berkhouthof’ met bijbehorende vernummering van de aldaar gelegen woningen. Tegen het besluit van 20 december 2022 is door diverse omwonenden bezwaar aangetekend. Deze adviesnota handelt over de te nemen beslissing op bezwaar.

Het college besluit:
1. De bezwaren ontvankelijk te verklaren, maar het besluit van 20 december 2022 ongewijzigd in stand te laten; 
2. In te stemmen met de concept-Beslissing op Bezwaar waarin het besluit van 20 december 2022 is voorzien van een nadere motivering; 
3. In te stemmen met de informerende brief naar de straatbewoners die geen bezwaar hebben gemaakt tegen het besluit van 20 december 2022.

5

 

Projectplan Nu Niet Zwanger regio Brabant-Zuidoost 2023

Het programma Nu Niet Zwanger (NNZ) ondersteunt kwetsbare mensen (m/v) een bewuste keuze te maken over het moment van hun kinderwens, zodat zij niet onbedoeld zwanger worden. Eén op de vijf vrouwen in Nederland wordt ongepland zwanger waarvan 68% ongewenst (Fiom,2017). Vaak groeit het kind op in een veilige en liefdevolle omgeving maar het kan ook anders lopen waardoor een thuissituatie zorgelijk of zelfs onveilig wordt. NNZ zet in op intensieve begeleiding, op vrijwillige basis, met een proactieve persoonlijke benadering. Beginnend bij een eerlijk gesprek over kinderwens, seksualiteit en anticonceptie waarbij vanuit hun leefwereld wordt stilgestaan bij hun vragen, behoeften en (on)mogelijkheden.

Het ministerie van VWS heeft opdracht gegeven om het programma NNZ landelijk uit te rollen, het programma is dan ook opgenomen in het landelijk actieprogramma Kansrijke Start onder de actielijn: vóór de zwangerschap. In de regio Brabant-Zuidoost blijkt onder 21 gemeenten draagvlak om NNZ breed uit te rollen in de betreffende gemeenten. De implementatie van Nu Niet Zwanger wordt vormgegeven en uitgevoerd door de GGD Brabant Zuidoost.

Het college besluit:
1. In te stemmen met het uitrollen van het Programma Nu Niet Zwanger in gemeente Geldrop – Mierlo.
2. In te stemmen met de jaarlijkse kosten van Nu Niet Zwanger conform de tabel onder het kopje financiën en dit te bekostigen uit de financiële middelen Brede Spuk (GALA).

6

Ontwerpbestemmingsplan Heiderschoor en Broekstraat

De varkenshouderij op bovengenoemde locatie in Mierlo is gesaneerd in het kader van de Subsidieregeling Sanering Varkenshouderijen (Srv). Hierbij zijn alle agrarische bedrijfsgebouwen gesloopt en de milieuvergunning ingetrokken. Om de locatie van een passende herbestemming te voorzien dient het bestemmingsplan herzien te worden. De (financiële) afspraken hierover zijn vastgelegd in een anterieure overeenkomst tussen gemeente en initiatiefnemers.

Het college besluit:
1. In te stemmen met het ontwerpbestemmingsplan. 
2. In te stemmen met bijgevoegde anterieure overeenkomst.

7

Adviesnota Mandaatovereenkomst Integraal Zorgakkoord samenwerkingsregio Eindhoven e.o.

Het zorgstelsel in Nederland staat onder grote druk. Het aantal ouderen en kwetsbare inwoners neemt de komende decennia sterk toe, terwijl het aantal zorgprofessionals en mantelzorgers afneemt. De financiering van de zorg is ontoereikend, wet- en regelgeving niet altijd meer passend. Dat vraagt om een nieuwe manier van kijken naar het brede terrein van gezondheid, zorg en welzijn en om een onconventionele en disruptieve, maar ook structurele en duurzame verandering van het huidige zorgstelsel en de samenleving.
Op 2 december 2022 ondertekenden partijen (o.a. het ministerie van VWS en overkoepelende organisaties van ziekenhuizen, de geestelijke gezondheidszorg, de ouderenzorg, huisartsen en gemeenten) het Integraal Zorgakkoord (IZA), met als doel de zorg voor de toekomst goed, toegankelijk en betaalbaar te houden.
In het IZA is opgenomen dat binnen een samenwerkingsregio één regiocoördinator wordt aangewezen en dat bij voorkeur de centrumgemeente wordt gemachtigd deze taak uit te voeren.

Het college besluit:
1. In te stemmen met het Volmacht- en machtigingenbesluit IZA gemeente Eindhoven 2023 t/m 2026.
2. Wethouder/gedeputeerde/bestuurder < Mathil Sanders – de Jonge > volmacht te verlenen voor het ondertekenen van het volmacht- en machtigingenbesluit IZA gemeente Eindhoven 2023-2026.

8

Adviesnota - beslissing op bezwaar

Tegen het besluit van het college waarbij een viertal bomen is aangewezen als beschermde houtopstand is een bezwaarschrift ingediend. De bezwaarschriftencommissie heeft geadviseerd het bezwaarschrift ontvankelijk te verklaren en het bestreden besluit in stand te laten.

Het college besluit in overeenstemming met het advies van de bezwaarschriftencommissie het bezwaarschrift ontvankelijk te verklaren en het bestreden besluit (de aanwijzing van vier bomen als beschermde houtopstand) ongewijzigd in stand te laten.

9

Adviesnota Wijziging statuten Centrummanagement Geldrop

In verband met de nieuwe wetgeving WBTR (Wet Bestuur en Toezicht Rechtspersoon) heeft Stichting Centrummanagement haar statuten aangepast. Volgens artikel 6 lid 7 van de statuten dient elke statutenwijziging goedgekeurd te worden door het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Geldrop-Mierlo. De aangepaste statuten liggen nu voor.

Het college besluit in te stemmen met de wijziging van de statuten van centrummanagement Geldrop.

10

Adviesnota realiseren houten schotten Strabrecht

Op 15 juli 20019 is omgevingsvergunning verleend voor het realiseren van de nieuwbouw van het Strabrecht College. Onderdeel van het vergunde bouwplan waren houten omkastingen rondom de technische installaties op het dak van het schoolgebouw. Dit voorstel handelt over het (alsnog) toevoegen van deze omkastingen aan het gebouw.

Het college besluit:
1. In te stemmen met de door SILFO overgelegde offerte van BINX Smartility voor het omkasten van de technische installaties op het dak van het Strabrecht College;
2. De kosten van € 270.919,40 ex BTW drukken op het investeringskrediet van het Strabrecht College. 
3. Bepalen dat SILFO zorgdraagt voor een aangepaste verklaring/aanvulling van de accountant over het restantkrediet, waarbij rekening is gehouden met kosten voor de omkasting van de technische installaties op het dak van het schoolgebouw.

11

Adviesnota aanpassing GR VRBZO 2024

Per 1 juli 2022 is de Wet gemeenschappelijke regelingen gewijzigd. Hierdoor is het nodig de Gemeenschappelijke Regeling Veiligheidsregio Brabant-Zuidoost (VRBZO) aan te passen. Nieuw is nu dat de raad in de gelegenheid moet worden gesteld een zienswijze naar voren te brengen op het concept van de gewijzigde Gemeenschappelijke Regeling.

Het college besluit het raadsvoorstel Aanpassing Gemeenschappelijke Regeling Veiligheidsregio Brabant-Zuidoost, met daarin de volgende beslispunten, ter besluitvorming voor te leggen aan de raad: 

  1. Kennis te nemen van de concept Gemeenschappelijke Regeling Veiligheidsregio Brabant-Zuidoost 2024.
  2. Geen zienswijze over het ontwerp van de regeling naar voren te brengen.

12

Adviesnota Collegeadvies fusie basisschool De Rots en De Regenboog

Het college wordt om advies gevraagd op een ingekomen Fusie Effect Rapportage, een FER. Deze FER richt zich op de beoogde fusie tussen Silfo Basisschool De Regenboog en Eenbes Basisschool De Rots. Na de fusie gaat de school verder als basisschool De Rots en zal deze vallen onder het bestuur van Eenbes Basisonderwijs. Het college besluit positief op de Fusie Effect Rapportage (FER).

Het college besluit:
1. Een positief advies te geven op de Fusie Effect Rapportage (FER) Silfo Basisschool De Rots en Eenbes Basisschool De Regenboog. 
2. Bijgaande brief te versturen naar schoolbestuur Silfo en schoolbestuur Eenbes.

13

Uitnodigingen, te bespreken in B&W-vergadering d.d. 18 juli 2023

De uitnodigingen worden voor kennisgeving aangenomen.

14

Overzicht representatie vanaf 18 juli 2023

Het overzicht representatie wordt voor kennisgeving aangenomen.