Besluitenlijst 15 oktober 2024

Aanwezig

de heer J.C.J. van Bree, burgemeester, de heer F.J.M.C. Stravers, wethouder, de heer G.J.A.H. van Gestel, wethouder, de heer J.A.T.M. van de Laar, wethouder, de heer P.J. Looijmans, wethouder, mevrouw M.J. Sanders - de Jonge, wethouder, de heer N.J.H. Scheltens, gemeentesecretaris, mevrouw N. van der Werf, notulist

1

 

Besluitenlijst openbare collegevergadering d.d. 8 oktober 2024

De besluitenlijst van de openbare collegevergadering van 8 oktober 2024 wordt conform vastgesteld.

2

 

Collegevoorstel actieplan Geluid 2024-2029, 4e tranche

Op grond van de Europese Richtlijn Omgevingslawaai dient onze gemeente, als onderdeel van de agglomeratie Eindhoven een actieplan te maken. De inhoud en invulling van het Actieplan Geluid ligt daarmee vast in wettelijke voorschriften. Een actieplan geluid is een verplicht programma. Het ontwerp Actieplan is vastgesteld in de collegevergadering van 18 juni 2024. Conform de wet heeft het ontwerp Actieplan Geluid gedurende 6 weken ter inzage gelegen voor inspraak. De raad is geïnformeerd middels een raadsinformatiebrief. Er zijn geen reacties binnengekomen waardoor het definitief actieplan ongewijzigd door het college vastgesteld kan worden.

Het college besluit:
1. Het Actieplan Geluid 2024-2029, 4e tranche vast te stellen. 
2. Deze vaststelling te publiceren.

3

 

RIB Aanvulling Programmaplan 10 voor de Jeugd

De raad heeft vragen gesteld naar aanleiding van de raadsinformatiebrief over het programmaplan 10 voor de Jeugd. Met deze aanvullende raadsinformatiebrief wordt antwoord gegeven op de vragen van de raad.

Het college besluit de gemeenteraad via een memo te informeren.

4

 

Beantwoording art 36 vragen van Groenlinks over rooien twee kastanjes

GroenLinks heeft schriftelijke vragen gesteld over het rooien van twee kastanjes i.v.m. kastanjebloedingsziekte. De beantwoording van deze vragen wordt u ter vaststelling aangeboden.

Het college besluit:
1. In te stemmen met de beantwoording van de vragen van GroenLinks over het rooien van twee kastanjes i.v.m. kastanjebloedingsziekte. 
2. Deze door te leiden naar de raad.

5

 

Collegevoorstel Raadsinformatiebrief update Groene Zone Isoleren

Op 12 december 2022 heeft onze raad besloten om deel te nemen aan de Groene Zone Isoleren. 10 oktober is de bestuurlijke aftrap van dit project geweest. Met bijgevoegde raadsinformatiebrief willen wij de raad informeren over de laatste stand van zaken.

Het college besluit:
1. In te stemmen met bijgevoegde raadsinformatiebrief. 
2. Deze raadsinformatiebrief via de griffie aan de raad aan te bieden.

6

 

Collegevoorstel actualisatie bijzondere bijstand

In de beleidsregels bijzondere bijstand staat beschreven in welke bijzondere situaties de gemeente financiële ondersteuning kan bieden aan haar inwoners. Het gaat altijd om bijzondere en noodzakelijke kosten, die de inwoner niet uit het beschikbare inkomen of beschikbare vermogen (draagkracht) kan voldoen. Dit voorstel is erop gericht onze beleidsregels bijzondere bijstand te herijken en actualiseren. In deze beleidsregels is voor de juridische houdbaarheid onder andere het buitenwettelijk begunstigend beleid opnieuw vastgelegd. Een voorbeeld hiervan is de mogelijkheid van bijzondere bijstandsverlening voor een bril voor kinderen tot 18 jaar. Daarnaast zijn er een aantal wijzigingen opgenomen.

Het college besluit de beleidsregels Bijzondere bijstand Participatiewet 2025 Geldrop-Mierlo vast te stellen onder gelijktijdige intrekking van de Beleidsregels bijzondere bijstand Participatiewet 2023 Geldrop-Mierlo.

7

 

Adviesnota werkprogramma ODZOB 2025

Nadat in 2013 de Omgevingsdienst (ODZOB) operationeel is geworden, moeten wij jaarlijks concrete werkafspraken met hen maken in de vorm van een jaarlijks werkprogramma. Het voor 2025 opgesteld werkprogramma ligt nu aan u voor.

Het college besluit in te stemmen met het bijgevoegde werkprogramma 2025.

8

 

Collegevoorstel evaluatieplan Hulp op Maat

De afgelopen jaren hebben we als gemeente Geldrop-Mierlo veel geïnvesteerd in de (preventieve) ondersteuning van inwoners met geldzorgen en in vroegsignalering van schulden. Met het project ‘Hulp op Maat’, als onderdeel van het bredere themaprogramma Bestaanszekerheid (Mens Centraal), willen we met diverse activiteiten deze problemen verkleinen en preventief of vroegtijdig aanpakken. De tijd is nu gekomen om de activiteiten en (werkzame) bestanddelen van Hulp op Maat te evalueren, aangezien veel activiteiten inmiddels zijn uitgezet en er behoefte is aan inzicht in de resultaten om zo verder door te ontwikkelen. Het gaat daarbij om inzicht in bereik, effecten, efficiëntie en verbeterpunten en doorontwikkelingsmogelijkheden binnen de aanpak.

Het college besluit:
1. In te stemmen met evaluatieplan project Hulp op Maat (bijlage). 
2. In te stemmen met offerte Bonkend evaluatie Hulp op Maat (bijlage) €10.887,58 en deze te betalen uit het budget Hulp op Maat, FCL6630020 aanpak maatwerk koopkrachtverlies.

9

 

Adviesnota verkoop groenstrook Mierlo

Bewoners hebben een beroep op verjaring ingediend betreffende de grondstrook gelegen achter de woningen. Het beroep op verjaring is niet gehonoreerd. Het gebruik van de strook gemeente grond dient echter wel gelegaliseerd te worden. Er zijn geen bezwaren om de grond te verkopen en daarom is de grond te koop aangeboden aan de bewoners. Dit voorstel gaat over de vraag of er gelet op de uitzonderlijke situatie, de grond aangeboden kan worden tegen een aangepaste grondprijs.

Het college besluit:
1. Kennis te nemen van de afwijzing van het beroep op verjaring. 
2. Af te wijken van de vastgestelde prijs voor groenstroken gelegen aan de achterzijde en de gronden te verkopen voor 30 euro per m2 k.k. 
3. In te stemmen met de koopovereenkomsten.

10

 

Uitnodigingen te bespreken in collegevergadering d.d. 15 oktober 2024

De uitnodigingen worden voor kennisgeving aangenomen.

11

 

Overzicht representatie college vanaf 15 oktober 2024

Het overzicht representatie wordt voor kennisgeving aangenomen.