12 dagen de tijd om 119 bomen te planten in onze gemeente
Geldrop-Mierlo plant jaarlijks ongeveer 100 bomen. Dit jaar zijn dat er 119 waaronder lindes, iepen, esdoorns en meidoorns. Hoe dat in zijn werk gaat? Stefan Valkenburg, een medewerker van de buitendienst vertelt er graag over!
Voorbereiding
Elke boom in onze gemeente heeft zijn eigen nummer en wordt eens in de 4 jaar bekeken door een van onze boomverzorgers. Als de boomverzorger een gebrek ziekte of teruglopende conditie) constateert aan de boom, dan kan het zijn dat er direct een kapvergunning wordt aangevraagd of dat de boom jaarlijks bekeken wordt of het gebrek erger wordt.
Als de boom wordt gerooid, kijken we meteen of er een nieuwe boom terugkomt of niet. En ook welke soort. Komt er een boom op dezelfde locatie terug, dan wordt de stronk in zijn geheel verwijderd. Buiten besluiten de boomverzorgers ter plekke hoe groot ze het nieuwe gat voor de boom gaan maken. We voeren dan “bodemverbeterende maatregelen” uit. Vaak is dit compost toevoegen aan de bodem zodat de boom de komende jaren vooruit kan.
Als alle gaten zijn voorbereid, dan geven we een seintje aan de wijkopzichter die de bomen laat komen. Omdat we dan weten hoeveel dagen/weken ertussen zitten, orgen we ervoor dat we de resterende materialen die nodig zijn op voorraad hebben (boompalen, gietranden enzovoort) en maken we een planning voor het planten.
Nu planten!
Dit jaar dus 119 bomen in 12 dagen tijd. Diverse boomsoorten zoals lindes, iepen, esdoorns en meidoorn worden dit jaar gezet. Al deze 119 bomen worden drie jaar gemonitord. We letten dan vooral op het vochtgehalte in de bodem en maken van daaruit de keuze of er water gegeven wordt of dat het nog even kan wachten. Na drie jaar stopt deze periode van water geven en is de boom zelfvoorzienend. Vanaf dan is het aan de boomverzorgers om te zorgen dat de boom meegaat in onze snoeirondes.
Belangrijk werk
Belangrijk in dit proces is wat er in de bodem gebeurt tijdens ons werk. Verknallen wij de bodem dan zal de boom wegkwijnen en nooit het gewenste eindbeeld bereiken. En ook met te weinig water zal de boom dood gaan en moeten we het jaar erop helaas weer een nieuwe boom zetten.