8r de Molen in Mierlo: contact en activiteiten

Oudere mensen zijn best vaak eenzaam. De kinderen wonen soms ver weg en hebben vaak drukke banen. En naarmate je ouder wordt vallen steeds meer familieleden en vrienden om je heen weg. Dan wordt het stil in en rond huis. Gelukkig kunnen inwoners van Mierlo en Geldrop terecht bij 8r de Molen in Mierlo.

Antoon en Jeanne van Hoof

Hoe ouder iemand wordt, hoe kleiner het kringetje. Corona deed daar nog een schepje bovenop. Anton van Hoof en zijn vrouw Jeanne, eigenaren van 8r de Molen in Mierlo, hadden jarenlang een goedlopend cateringbedrijf, totdat corona roet in het eten gooide. Anton: “In maart 2020 liep de omzet ineens van een goede boterham terug naar niks. Feestjes waren verboden, je mocht niet meer bij elkaar op bezoek, we hadden geen werk meer.”

Behoefte aan contact

Niet alleen Anton en Jeanne werden getroffen door de coronabeperkingen, ook de bewoners van de aanleunwoningen rond de Franciscanessenhof in Mierlo. Anton: “Zij mochten niet meer gaan eten in het bejaardencentrum en belden ons met de vraag of we ook eenpersoonsmaaltijden verkochten. Daar zijn we toen mee begonnen.” De bezorging van de maaltijden ging steeds langer duren en niet alleen omdat het steeds meer maaltijden werden. “We leerden de mensen steeds beter kennen naarmate we er vaker kwamen. Dat leidde tot langere praatjes aan de voordeur. Toen werd ons duidelijk: deze mensen hebben behoefte aan contact. Zo ontstond het idee voor ons centrum voor dagbeleving.”

Centrum voor dagbeleving? Verspreekt hij zich niet? Het is toch dagbesteding? Anton: “Als je in Nederland in aanmerking wilt komen voor dagbesteding heb je een indicatie nodig van de huisarts of de gemeente. Voor sommige mensen is het aanvragen van een indicatie een drempel. Daarom noemen we het een centrum voor dagbeleving. Onze gasten zijn na een intakegesprek welkom op dinsdag, woensdag en donderdag, zonder zorgindicatie. Per dag is er plek voor ongeveer achttien mensen, in leeftijd momenteel variërend van 57 tot 93. Wat oudere mensen, waarvan sommige met beginnende dementie. Maar ook mensen die zich eenzaam voelen en graag contact willen met leeftijdgenoten. Ze komen hier buurten, spelletjes doen en koken. Tussen de middag eten ze samen een warme maaltijd. De deelnemers betalen een kleine eigen bijdrage en verder worden de kosten gedekt door een subsidie van de gemeente Geldrop-Mierlo.”

Yoga en muziek

Tussen negen en half tien druppelen de gasten binnen. Ze worden ontvangen met een kop koffie of thee met een lekkere koek erbij. Een deel van de aanwezigen schilt deze ochtend aardappelen en maakt bloemkool en broccoli schoon. Anderen kletsen wat, sjoelen een potje of spelen rummikub. Maar er is meer, vertelt Anton. “Een van de vrijwilligers geeft yogales en bewegen voor ouderen. Verder staan hier verschillende muziekinstrumenten; regelmatig zingen vrijwilligers liedjes terwijl ze zichzelf begeleiden op gitaar of toetsenbord. Ook zijn er creatieve activiteiten zoals wenskaarten maken, diamond painting en kerst- of paasstukjes maken.”

Wat maakt het centrum voor dagbeleving bijzonder? Anton: “Samen met onze vrijwilligers geven we oudere mensen het gevoel dat ze er nog altijd bij horen. Dat ze er nog toe doen. Weet je, iedereen gaat stapje voor stapje achteruit als hij ouder wordt. Maar als je actief blijft en regelmatig contact hebt met andere mensen, gaat dat langzamer. Zo voorkom je dat mensen niet meer van hun kamer af komen en vereenzamen. Je verhaal kwijt kunnen, kletsen en af en toe lachen: dat doet iedereen goed.’

Kijk voor meer informatie op www.8rdemolen.nl

Dit is aflevering 4 in een serie van 9 artikelen over dementievriendelijk Geldrop-Mierlo. In de volgende aflevering vertelt Liesbeth Rietveld van huisartsenpraktijk Het Atrium in Geldrop hoe zij ouderen ondersteunt.