Afgelopen week was er een feestelijk moment te vieren op het gemeentehuis. Wethouder Looijmans ontving mevrouw Le en meneer Omer. Zij zijn de eerste inwoners van Geldrop-Mierlo die hun inburgering hebben gedaan via de nieuwe Wet inburgering. Om te kunnen slagen, moesten zij de Nederlandse taal leren en zich oriënteren op de Nederlandse samenleving. De nieuwe Wet inburgering is ingegaan op 1 januari 2022.

Taal belangrijk voor integratie

Mevrouw Le is gezinsmigrant en voor de liefde naar Geldrop gekomen. Ze heeft Nederlands geleerd via onlinecursussen. Zij vond het belangrijk om daarnaast in contact te komen met Nederlanders, om de taal zo veel mogelijk in de praktijk te oefenen. Ze wilde daarvoor haar man niet te veel vragen. Het taalcafé in Geldrop heeft ze veel bezocht. Mevrouw Le houdt van fotograferen en overweegt om bij een fotoclub te gaan. Hoewel je je in Nederland met Engels ook goed kunt redden, vindt ze het belangrijk dat ze zich ook goed kan uitdrukken in het Nederlands. Meneer Omer is als vluchteling naar ons land gekomen. Toen hij een verblijfsvergunning kreeg, is hij in Geldrop komen wonen en met inburgering begonnen. Ondertussen is zijn familie bij hem komen wonen. Ook meneer Omer heeft zich extra ingezet om het Nederlands snel onder de knie te krijgen. Met zijn kinderen, die het Nederlands heel snel oppikken, en zijn vrouw kijkt hij dagelijks het Jeugdjournaal. Ook heeft hij een taalmaatje gehad. Die kwam elke week langs om taal te oefenen. Dat vond meneer Omer belangrijk, omdat hij in zijn werk in de ICT vooral Engels spreekt.

Begeleiding door trajectregisseurs

Sinds 2022 is de Wet inburgering veranderd. Gemeentelijke trajectregisseurs begeleiden inburgeraars gedurende hun inburgeringstraject. Taalscholen, het werkbedrijf Senzer en LEV Vluchtelingenwerk werken met trajectregisseurs samen om ervoor te zorgen dat inburgeraars de taal zo goed mogelijk leren, snel kunnen gaan werken en zich in onze gemeente thuis gaan voelen. Er zijn drie verschillende inburgeringstrajecten. De onderwijsroute bereidt mensen voor op een Nederlandse opleiding, op MBO-, HBO- of WO-niveau. De B1-route leidt mensen op tot het B1-taalniveau in combinatie met werk. De Zelfredzaamheidsroute is bedoeld voor mensen voor wie dit taalniveau te hoog gegrepen is. Naast praktisch leren van taal staat participatie in de samenleving, liefst met betaald werk, centraal. Zowel Mevrouw Le als meneer Omer hebben de Nederlandse taal geleerd op B1-niveau. En allebei willen ze nog doorleren voor niveau B2.